Maatschappelijke stage – klas 4

Een maatschappelijke stage (ook wel MaS genoemd) is in feite vrijwilligerswerk dat is opgenomen als onderdeel van het lesprogramma van onze school voor de leerlingen van klas 4. De leerlingen gaan aan de slag bij een instelling, organisatie of gemeenschap die een bijdrage levert aan de maatschappij. Dit is waar het bij een maatschappelijke stage om draait:  de leerlingen kennis te laten maken met het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen.

Wat is het doel van een maatschappelijke stage
Met een maatschappelijke stage zet jij je als leerling vrijwillig in voor een maatschappelijk doel. Dit brengt verantwoordelijkheden met zich mee en zal je leerling helpen om je op de wereld te verbreden. Ook krijg je inzicht in de vele vormen van vrijwilligerswerk. Wat dacht je bijvoorbeeld van de sportclub waar je lid van bent? Daar werken ongetwijfeld vrijwilligers om de boel draaiende te houden, net als in je favoriete theater, het verzorgingstehuis waar je oma of opa woont of de kinderboerderij om de hoek. Overal zijn vrijwilligers nodig. En met MaS kun jij een mooie bijdrage leveren.

Wat heb je aan een maatschappelijke stage

Bij een maatschappelijk stage snijdt het mes aan twee kanten: aan de ene kant is de organisatie blij met een paar extra handen en andere kant krijg jij voldoening van het werk dat je verzet op vrijwillige basis, zeker als je een stageplek vindt waar jezelf enthousiast van wordt. Ga bijvoorbeeld aan de slag in de plaatselijke bibliotheek als je van lezen houdt, of organiseer een sponsorloop voor het zwembad waar je wekelijks komt.

Met een leuke maatschappelijke stage doe je dus niet alleen iets goeds voor de samenleving, je kunt er ook je eigen enthousiasme en ideeën in kwijt. En misschien ontmoet je wel allemaal nieuwe mensen die dezelfde passie hebben als jij, of houd je er een leuk (vrijwillig) baantje aan over. Hoe leuk zou dat zijn? Bovendien doe je met MaS ook wat werkervaring op, wat weer een goede toevoeging is op jouw cv.

MaS voorbeelden

Om jou nog even een klein handje te helpen hebben we hier een aantal voorbeelden voor een maatschappelijke stage op een rij gezet. Kun jij nog wat ideeën opdoen voor die perfecte MaS.

Kunst en Cultuur
Voor een MaS binnen de kunst- en cultuursector kun je denken aan organisaties als musea, muziekscholen, theaters, concertgebouwen en noem maar op. Misschien worden er bij jou in de buurt creatieve workshops gegeven, is er een buurtvereniging die kleinschalige evenementen organiseert of zijn er toneel- of muziekverenigingen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Hieronder wat voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

 • Rondleidingen geven bij een museum, atelier of expositie
 • Ontvangen van mensen bij een toneeluitvoering, filmmiddag of evenement
 • Meewerken aan de organisatie van een open dag of muziekmiddag
 • Bijdragen aan de promotie van een evenement of uitvoering
 • Achter de schermen werken aan decor, techniek, geluid, kostuums, make-up

Zorg
Er zijn tal van zorggerelateerde instellingen die staan te springen om scholieren die een maatschappelijke stage willen volgen. Denk hierbij niet alleen aan de ouderenzorg, maar ook aan de gehandicaptenzorg en de jeugdzorg. Wat je hier zou kunnen bijdragen? Alleen al jouw aanwezigheid doet wonderen. Of je nu pannenkoeken gaat bakken met kinderen op een jeugdzorgcentrum of een bingo organiseert voor ouderen in een verzorgingstehuis, het is allemaal goed. Hieronder nog wat enkele voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

 • Activiteiten organiseren (en dit kan echt van alles zijn) voor ouderen in een verzorgingstehuis
 • Koken met/voor de ouderen in een woonzorgcentrum
 • Meehelpen bij een vakantie, uitje of evenement voor (zieke) kinderen
 • Bezoek brengen aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking
 • Mantelzorg

Sport en recreatie
Ook binnen de sport en recreatie kun je verschillende maatschappelijke stages volgen, te beginnen bij jouw eigen sportvereniging. Of je nu aan voetbal, turnen, ijshockey of korfbal doet, jouw sportclub kan vast en zeker hulp gebruiken. Hieronder nog wat enkele voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

 • Training geven of meehelpen bij een training
 • Evenement organiseren, zoals een sportdag, sponsorloop of open dag
 • Kinderen begeleiden bij een sportkamp, vakantiekamp of kindervakantieweek
 • Bijdragen aan de ledenwerving/promotie van een sportclub
 • Meehelpen bij de activiteiten van de scouting of recreatie vereniging

Onderwijs en educatie
Voor een maatschappelijke stage binnen het onderwijs kun je misschien wel terecht bij je eigen basisschool. Hier is van alles te doen, zoals kinderen begeleiden bij het huiswerk of leraren assisteren tijdens de les. Daarnaast kun je ook denken aan andere vormen van educatie. Hieronder nog enkele voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

 • Meehelpen bij activiteiten op de buitenschoolse opvang
 • Organiseren van een speurtocht, techniekles of bezoek aan een museum
 • Assisteren bij de open dag, schoolmusical of schoolkamp
 • Computerles geven aan ouderen
 • Immigranten en vluchtelingen helpen met de Nederlandse taal

Natuur en dieren
Wil jij je tijdens je maatschappelijke stage graag richten op natuur en milieu? Ook dan kan, bijvoorbeeld bij de dierenbescherming of bij een organisatie voor natuurbehoud. Hieronder nog wat voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

 • Klusjes doen in het dierenasiel, zoals de honden uitlaten en de verblijven schoonmaken
 • Meehelpen met de verzorging van dieren op de kinderboerderij
 • Organiseren van voorlichtingen over milieu en natuurbehoud
 • Helpen op de paardenmanege
 • Assisteren bij ritjes van de dierenambulance

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden voor een maatschappelijke stage. Van fietslessen geven aan asielzoekers tot kinderen voorlezen in de bibliotheek en van meehelpen in een inloophuis voor dak- en thuislozen tot een fotografie workshop organiseren, het kan allemaal.

Maar ook binnen onze school zijn er mogelijkheden voor jouw maatschappelijke stage. Zo kun je een aantal uren voor je stage wegschrijven als je deelneemt aan de Elma, GSA, Maatjesproject, ZGB, LeCo, Twijn4Daagse of helpt bij de Open Dag, diploma uitreiking of in de keuken van het Celeanum.

Ga op zoek naar een maatschappelijke stage waar jij blij van wordt, dan zit die stage voor je het weet erop!

De heer M. Verwer is MaS-begeleider, bij hem kun je terecht met al je vragen. Je kunt hem mailen op mas@celeanum.nl

Heb je een stage gevonden, vul dan dit Maatschappelijke stageformulier in en lever deze in bij de heer Verwer.

PPT – Maatschappelijke Stage 2021-2022