Geschiedenis

De historie van het Gymnasium Celeanum begint al in de veertiende eeuw, toen de Latijnse School in Zwolle werd gesticht. De school had aan het einde van die eeuw tussen de 800 en de 1000 leerlingen, voor die tijd een groot aantal. Dit was mede te danken aan het feit dat de toenmalige rector Joan Cele zowel in binnen- als buitenland bekendheid genoot als geleerde en prominente figuur in de Moderne Devotie.

Joan Cele staat bekend als onderwijsvernieuwer en grondlegger van het onderwijstype dat sinds de 19e eeuw gymnasium heet. Hij deelde zijn school in leeftijdsgroepen in en voerde overgangsexamens in. De school had op zijn hoogtepunt onder Cele 800 à 1.000 leerlingen, en dat op een stadsbevolking van nog geen 5.000 mensen! Leerlingen uit de hoogste klassen gaven les aan jongere, en twee magisters uit Parijs werden aangesteld als docenten. Onder Cele had de school twee kopklassen, destijds een zeldzaamheid, want meestal ging men na de derde klas naar de universiteit.

De naam Celeanum is afgeleid van deze eerste rector van de Latijnse school en hij is nog altijd een inspiratiebron voor het onderwijs op het Celeanum.

Beeld_Johannes_Cele

Bronzen beeld van Joan Cele, ca. 2,30 m hoog, beeldhouwer Eric Claus. Een kleine replica hiervan staat in het gebouw aan de Westerlaan.