Profielkeuze klas 3

Vanaf periode 2 ga je in klas 3 aan de slag met je profielkeuze. Voordat je een profiel kiest, is het belangrijk om je te verdiepen in jezelf: wat vind ik leuk, wat zijn mijn interesses en talenten, wat voor type ben ik, en wat voor vakken vind ik interessant? Wanneer je meer over jezelf weet ben je beter in staat om de keuze te maken welke vakken je meeneemt naar de bovenbouw en welke vakken je gaat laten vallen. De vakken die je uiteindelijk kiest vormen jouw profiel. In het Profielkeuzeboekje Celeanum vind je allerlei praktische informatie.

Nieuwe vakken in de bovenbouw

In de bovenbouw kun je vakken kiezen, die je niet eerder hebt gehad. Dit zijn filosofie, NLT (Natuur Leven en Technologie) en bedrijfseconomie. Ook moet je kiezen tussen wiskunde A, B of C. In het document Wiskunde soorten kun je daar meer over lezen.

Ter voorbereiding op de keuze is er een voorlichtingsmoment over de nieuwe vakken. De gebruikte ppts van schooljaar 2023-2024:

Algemeen: Voorlichtingsavond klas 3 algemeen + HPG
Wiskunde A/B/C: voorlichting wiskunde klas 3
Economie: Voorlichting Beco 2024
NLT: voorlichting NLT 2024
Biologie: voorlichting biologie bovenbouw 2024
Filosofie: proefles filosofie + voorlichting

Keuzeproces

Vanaf periode 2 ga je aan de slag met de keuze voor je profiel. Je voert gesprekken met je tutor, eventueel de decaan, je ouders, je klasgenoten en al wie je maar verder nodig hebt. Ook ga je aan de slag met het digitale profielkeuzeprogramma Qompas. In periode 2 geven je docenten je advies over de vakken: is het verstandig voor jou om met dit vak de bovenbouw in te gaan of juist niet. Daarover voer je een gesprek met je docent. In maart geef je uiteindelijk via Magister je definitieve profielkeuze door via Zermelo.

Welke profielen zijn er?

Elk profiel heeft een gemeenschappelijk deel. Dat zijn vakken die alle leerlingen volgen en daaraan wordt ongeveer de helft van de studietijd besteed. Grieks en Latijn vallen onder dit gemeenschappelijk deel. Een leerling van het Gymnasium Celeanum is immers verplicht in ten minste één van de klassieke talen eindexamen te doen. Daarnaast heeft elk profiel zijn eigen twee tot drie kenmerkende vakken. Naast de profielvakken kiest de leerling ook nog één vak dat goed aansluit bij de andere profielvakken. Dat is het zogenaamde profielkeuzevak. Tot slot is er het verplichte vrije deel, waarbij de leerling één vak naar keuze kiest uit het aanbod eindexamenvakken. Meerdere vakken kiezen kan ook, afhankelijk van het cijfergemiddelde aan het einde van het schooljaar.

Schema profielen:

Basispakket bestaat uit:

  • Vakken in het gemeenschappelijk deel
  • Vakken in het profieldeel
  • Eén (EM, NT & NG) of twee (CM) verplicht(e) profielkeuzevak(ken)
  • Eén verplicht vak naar keuze in de vrije ruimte

Voor extra vakken in de vrije ruimte geldt:

  • Tweede vak in de vrije ruimte: gemiddeld eindcijfer 7,0
  • Derde vak in de vrije ruimte: gemiddeld eindcijfer 7,5
  • Vierde vak in de vrije ruimte: gemiddeld eindcijfer 8,0

Het gemiddelde wordt bepaald op het gemiddelde van de afgeronde cijfers. Dus: het cijfer 4.5 wordt 5 en een 7.6 wordt 8. 8 + 5 = 13 en het gemiddelde is dus 6.5.

In verband met het rooster en het toekennen van keuzevakken is het belangrijk aan te geven wat je eerste, tweede, derde en/of vierde vak in de vrije ruimte  is; je brengt dus een prioritering aan in de vakken die je wil kiezen in de vrije ruimte.

Procedure keuzevakken

Leerlingen krijgen hun eerste vak uit de vrije ruimte altijd toegewezen. Een tweede of meer vakken hangt van een aantal zaken af, zoals de hoeveelheid aanmeldingen. Is een vak ‘overtekend’ dan vindt er loting plaats. Eerste keuzevakken worden altijd ingeroosterd voor een leerling. Bij een tweede of meer vakken kan niet gegarandeerd worden dat dit helemaal in het rooster van de leerling past. In sommige gevallen zal er een overlap zijn met een ander vak en heb je dus “dubbeluren” in je rooster. In dat geval moeten er afspraken gemaakt worden tussen leerling en docent over het al dan niet volgen van het vak.

Cambridge Engels

Met ingang van schooljaar 2023-2024 is bij het vak Engels de gefaseerde invoering van de integratie van Cambridge Engels met regulier Engels afgerond. Met het nieuwe programma bieden we alle leerlingen de mogelijkheid het examen C1 Advanced (Cambridge English Advanced) aan het eind van klas 4 af te leggen. Alleen de kosten voor deelname aan het examen zijn voor rekening van de ouders/verzorgers. Cambridge examens worden afgelegd via de British Council, de officiële vertegenwoordiging in Nederland voor de University of Cambridge ESOL examinations. Dit examen bestaat uit vier onderdelen: lezen, schrijven, luisteren en spreken. Leerlingen die zich opgeven voor het examen in klas 4, mogen in dat jaar op Londenreis, een facultatieve reis die plaatsvindt bij genoeg animo.

Samengevat: alle leerlingen worden goed voorbereid op het reguliere eindexamen VWO Engels in klas 6 en daarbij bieden we een extra keuze voor alle leerlingen om een certificaat C1 Advanced (Cambridge English Advanced) te behalen aan het eind van klas 4.

Studies en profielkeuze

Soms is het handig voor je profielkeuze om al wat verder vooruit te kijken naar bijvoorbeeld een studie die je misschien zou willen doen. Er zijn diverse sites die hier een overzicht voor bieden. Hier wat handige linkjes: