Verslag van de week in Nederland

Verslag project ‘Stability’ van 7 t/m 14 oktober 2022

Vrijdag 7 oktober:
Aankomst in Zwolle van de delegaties van het National College `Vlaicu Voda` (Curtea de Argeş, Roemenië), Marii Dąbrowskiej (Komorow, Polen), Liceo Manfredo Fanti (Carpi, Italië) en het IES Leopold Querol (Vinaròs, Spanje). De leerlingen worden op school of op het station opgehaald door hun Nederlandse hosts uit leerjaar 5. De avond wordt doorgebracht in het gastgezin.

Zaterdag 8 oktober:
Alle deelnemers worden vanaf 09.45 uur op het Gymnasium Celeanum ontvangen voor de eerste officiële projectdag. Na het openingswoord van de rector, dhr. Frank Dost, stellen alle delegaties zichzelf en hun school voor en presenteren ze ook de manier waarop hun land met stabiliteit en duurzaamheid omgaat. Wat gebeurt er al en wat zijn de plannen voor de toekomst?
Na de presentaties krijgen alle deelnemers een uitgebreide lunch aangeboden van de school en starten daarna de kenningsmakingsactiviteiten die allemaal met stabiliteit te maken hebben. Het weer is prachtig en de deelnemers hebben veel lol op het schoolplein en op het grasveld met onder andere balanceren op een slack line.

De foto’s van de eerste kennismakingsdag:

Zondag 9 oktober:
Deze dag zijn de deelnemers vrij en kunnen hun eigen activiteiten organiseren. De begeleidende docenten hebben een gezamenlijk zonnig uitstapje naar het mooie Ameland.

Maandag 10 oktober:
Vanaf 09.00 uur beginnen de workshops waarvoor de deelnemers zich voorafgaand aan het project al hebben ingeschreven. Er is een workshop muziek aan de Westerlaan , een workshop dans bij Diff, een workshop sport (racketlon) bij Padel Zwolle, een workshop tekenen en kunst aan de Zoom en een blog-workshop op alle verschillende locaties. De workshops worden geleid door ervaren docenten of door getalenteerde leerlingen uit klas 6. Om 15.00 uur worden de workshops afgesloten en zijn de deelnemers de avond vrij.

Dinsdag 11 oktober:
Vanf 09.00 worden de workshops voortgezet en de presentaties van de workshops vervaardigd. Donderdag 13 oktober zullen de workshops vanaf 19.30 uur in het atrium van de school gepresenteerd worden. In de avond is er een (Mexicaans) diner voor alle workshopsleiders, hosts van de begeleidende docenten, de begeleidende docenten zelf en de organiserende internationaliseringscommissie.

Woensdag 12 oktober:
Vandaag is er een excursie naar het mooie ‘s-Hertogenbosch. Alle deelnemers worden onderverdeeld in drie groepen en hebben aldus een alternerend pogramma. Het Design Museum wordt bezocht waar op duurzame wijze geproduceerde sneakers te bezichtigen zijn. De leerlingen krijgen een rondleiding en mogen ook hun eigen sneakers ontwerpen. Er is een wandeling door de stad uitgezet langs diverse winkels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. De leerlingen ontvangen een opdracht met specifieke vragen over hoe ze zelf dachten over milieuvriendelijke producten en hoe ze ze zelf gebruiken. Uiteraard hebben alle deelnemers ook een blokje vrije tijd om toepasselijke souvenirs te kopen. Om 17.00 uur is er een gezamenlijk diner bij het Willem Twee Poppodium. Na een lange interessante dag komen de deelnemers om 21.00 uur weer terug in Zwolle.

Donderdag 13 oktober:
Om 09.00 uur wonen de deelnemers eerst een presentatie bij van het duurzame project Celeracing van onze school. Daarna volgt een interessante lezing van Wiebe Wakker over zijn tocht in een elektrische auto van Nederland naar Australië. Tijdens zijn tocht heeft Wiebe kennis gemaakt met hoe in diverse landen wordt omgegaan met duurzaamheid en daarnaast heeft hij verteld over zijn persoonlijke groei gedurende de reis. Na de lezing vertrekken de leerlingen naar het centrum van Zwolle om voor elkaar nuttige duurzame cadeautjes te kopen. Elke groep van rond de tien deelnemers krijgt daartoe een klein bedrag mee. De cadeautjes worden in de avond na de presentaties uitgedeeld.
Vanaf 19.30 uur worden alle workshops in het atrium gepresenteerd en bieden de buitenlandse delegaties de toeschouwers ook een bijzondere culturele verrassing aan. Na het officiële programma is er de mogelijkheid om met een hapje en drankje de week informeel af te sluiten.

Vrijdag 14 oktober:
Na een leerzame en enerverende week nemen alle delegaties afscheid en gaan ze weer huiswaarts. In het voorjaar zullen onze leerlingen een tegenbezoek brengen aan de school en het land van hun gasten.

Filmpje van de projectweek: