Jong Celeanum

Ben je rond de 10 jaar, klaar met de basisschoolstof, maar nog niet helemaal klaar voor de middelbare school? Kom dan een tussenjaar doen bij Jong Celeanum!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to dFlip 3D Flipbook Wordpress Help documentation.

Voor wie
Vanaf volgend schooljaar gaat het Gymnasium Celeanum starten met een nieuwe onderwijsvorm: het tussenjaar Jong Celeanum, een mooie aanvulling op het totale onderwijsaanbod binnen het Openbaar Onderwijs Zwolle.

Jong Celeanum is een tussenjaar voor leerlingen vanaf ca. 10 jaar die vanwege hun (hoog)begaafdheid het Primair Onderwijs sneller dan gebruikelijk hebben doorlopen. Deze leerlingen worden –tot nog toe- in het reguliere vwo-onderwijs opgenomen. Vaak blijkt echter dat zij intellectueel en cognitief wel aan deze stap toe zijn, maar sociaal/emotioneel nog niet, omdat ze zo jong zijn in vergelijking met hun klasgenoten.

Jong Celeanum is bedoeld als een soort rijpingsjaar voor dit soort leerlingen: wel extra uitdagingen, maar binnen een wat meer basisschoolachtige setting, waarbij ze met gelijkgestemden, als het gaat om leeftijd en intelligentie, in één klas zitten. Jong Celeanum heeft dan ook een eigen klaslokaal binnen het Celeanum. Op deze manier worden de leerlingen zo verder voorbereid op het reguliere voortgezet onderwijs.

De leerlingen die in aanmerking komen voor Jong Celeanum vallen niet binnen de doelgroep van onderwijsroute 10-14. Bij 10-14 gaat het immers om kinderen die om wat voor reden dan ook de keuze voor het voortgezet onderwijs nog uit willen stellen; kinderen van Jong Celeanum weten al wel dat ze naar het vwo willen en kunnen, maar zijn sociaal emotioneel nog niet helemaal opgewassen tegen alle zaken die het reguliere onderwijs met zich meebrengt.

Lesprogramma
Jong Celeanum start bij voldoende aanmeldingen. Mochten er niet voldoende aanmeldingen zijn, dan stromen de leerlingen desgewenst in in klas 1 van het Celeanum. Er zal dus altijd plek voor hen zijn. Op dit moment wordt nog volop gewerkt aan de invulling het lesprogramma van het tussenjaar Jong Celeanum. Het Celeanum kijkt daarbij mee bij het gymnasium in Nijmegen waar al enkele jaren succesvol met dit concept gewerkt wordt. Vaststaat dat het Jong Celeanumjaar zo min mogelijk overlap zal vertonen met de lesstof van klas 1.

Meer informatie en aanmelden
Belangstellenden kunnen contact opnemen met Brenda Broekman, conrector klas 1 en 2, bbroekman@celeanum.nl of per telefoon 038-4552820. Aanmelden voor Jong Celeanum gaat via het  aanmeldingsformulier 2020-2021 en dan bij de lege ruimte naast het Celeanum invullen dat de leerling wil instromen bij Jong Celeanum.