Natuurkunde Olympiade

Aan de Internationale Olympiade doen 50 tot 70 landen mee. Zij is elk jaar in een ander land. Afgelopen jaren was dit al eens in Singapore, Iran en Vietnam
De vijf leerlingen die Nederland vertegenwoordigen oefenen nog een paar dagen voor de Internationale in practicum doen en natuurkunde, waarmee we proberen op niveau te komen.

Als extra stimulans stelt de Stichting Natuurkunde Olympiade Nederland nog geldprijzen beschikbaar voor de leerlingen die een eervolle vermelding (€125,-), een bronzen (€250,-), zilveren (€375,-) of gouden medaille (€500,-) winnen.

De eerste ronde

Half januari wordt op school de eerste ronde afgenomen waarbij een aantal meerkeuzevragen en een aantal open vragen moeten worden beantwoord.
De datum hiervoor wordt bekend gemaakt door de natuurkundedocent. Je kunt aan deze olympiade deelnemen als je in klas 5 of 6 zit en het vak natuurkunde in je pakket hebt. Deelname voor de goede natuurkunde leerlingen is meestal een echte uitdaging.

De docent kijkt de opgaven na en stuurt de uitslagen en antwoorden op. Onder de scholen met meer dan vijf deelnemers wordt een prijs van €500,- verloot. verder krijgt de beste school van de eerste ronde een jaar lang de wisselprijs mee naar huis. De beste 100 deelnemers worden door een team van opgavenmakers opnieuw nagekeken, zodat zij op gelijke manier zijn beoordeeld. Van deze 100 deelnemers krijgen de beste 40 leerlingen een studiepakket toegestuurd, waarmee ze hun niveau kunnen verbeteren.

De tweede ronde

De beste veertig leerlingen komen een dag bij elkaar, waar ze nog wat extra uitleg en gegevens krijgen. Verder wordt er een tweede toets gemaakt, waarmee ze hun score op de eerste ronde kunnen verbeteren.

Na deze tweede ronde wordt de uiteindelijke lijst vastgesteld van 20 leerlingen die meedoen met de eindronde in juni.

De eindronde

De eindronde betekent een week lang colleges volgen, werkcolleges volgen en een theoretische en een experimentele toets doen en veel plezier met elkaar maken. dit gebeurt het ene jaar op de Rijksuniversiteit Groningen en het andere jaar op de Universiteit Utrecht. De beste vijf leerlingen van deze eindronde krijgen een mooie prijs en zij vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Olympiade.

Ga jij de uitdaging aan?

Als je graag wilt meedoen, kun je je opgeven bij je docent Natuurkunde. Contactpersoon voor de Natuurkunde Olympiade is mw. De Boer.