26 september 2021

Wiskundetoernooi

Twee teams van vijf bovenbouwleerlingen deden mee aan het 30ste wiskundetoernooi. Dit toernooi wordt ieder jaar door de Universiteit van Nijmegen georganiseerd. Dit jaar was het toernooi helaas online. Maar het werd een leuke dag met mooie resultaten.

In de ochtend werden de teams ontvangen met koffie, thee en lekkere koeken zodat ze zich goed gevuld konden buigen over de estafette opgaven.

Tijdens de Estafetteronde krijgen de leerlingen steeds één opgave die ze moeten proberen op te lossen. Ze mogen tot drie maal toe proberen het juiste antwoord te geven of ze mogen ook direct een opgave passen wanneer die te moeilijk lijkt. Wanneer ze hebben gepast of het juiste antwoord hebben gegeven krijgen ze de volgende opgave (Estafette). In totaal krijgen ze één uur de tijd en zijn er 20 opgaven die opgelost dienen te worden. In de praktijk blijkt dat de meeste teams in deze tijd niet verder komt dan ongeveer 10 tot 15 opgaven.

Beide teams gingen als een speer van start maar daarna werden de opgaven al snel pittiger en kostte het meer tijd om hem op te lossen of überhaupt een oplossing te vinden.

Na een uur zwoegen kregen de teams een welverdiende lunch die gezellig met zijn allen werd genoten in lokaal 31.

Na de lunchpauze kregen de teams een nieuwe opdracht. Voor deze opdracht hadden ze eerder al voorbereidend materiaal gekregen. De leerlingen moesten aan de slag met kansberekening en clusteranalyse… in totaal 1,5 uur konden ze zich buigen over een aantal opdrachten. De samenwerking in beide teams van top en de scores op de tweede onderdeel waren ook zeer goed!

Uiteindelijk werd om 15:15 de uitslag bekend gemaakt. Het team van Caspar, Ruben, Stefan, Lyanne en Jasmijn werd heel knap 13e! Net niet in de prijzen gevallen. Het team van Alisa, Simone, Julia, Sara en Erin werd 54e van de in totaal bijna honderd teams dus heel knap gedaan!

We willen de leerlingen bedanken voor hun deelname en de gezellige dag!