23 april 2023

Uitwisseling Roemenië: een terugblik

De uitwisseling naar Roemenië zit er weer op. Een terugblik van mevrouw Lohuis en meneer Scheperboer. Lees hier alle dagboekverslagen van de leerlingen

30 april 2023
The day after…., verslag van de begeleiders Bart en Anny Scheperboer-Lohuis

Sinds zaterdagavond zijn we weer terug op onze thuisbasis in Dalfsen. We waren gevraagd om als begeleiders van de Roemeniëgroep mee te gaan naar Curtea de Arges. De leerlingen namen deel aan een internationale uitwisseling samen met leerlingen uit Italië, Polen en Roemenië. Aan die uitnodiging gaven wij heel graag gehoor! We kenden de leerlingen nog bijna allemaal uit de tijd dat we verbonden waren aan het Gymnasium Celeanum. Hoe bijzonder is het dan om ze na een paar jaar te mogen begeleiden op een uitwisselingsreis naar Roemenië met als thema “School as a time machine”. Workshops, presentaties en excursies stonden op het programma, alles goed georganiseerd. Ook het weer werkte voortreffelijk mee, geen regen gezien!

Kennismaken met een heel ander land, met andere gewoontes en een andere cultuur, een andere levensstandaard, andere eetgewoontes, ondergebracht worden in een gastgezin waar de ouders niet altijd Engels spreken, samenwerken met andere Europese leerlingen die je nooit eerder hebt ontmoet etc. Het is een waardevolle ervaring die belangrijk is voor je ontwikkeling en die niemand je meer afneemt. Dat nemen alle deelnemers mee in hun rugzak op hun eigen weg in de toekomst.

Behalve leerzaam kan het gewoon ook heel erg leuk zijn en dat wás het zeker. We merkten dat sommige leerlingen aanvankelijk best nerveus waren, heel begrijpelijk, maar al na één nacht was het ijs gebroken en zagen we elke dag opnieuw blije en opgewekte gezichten. Ze kregen er steeds meer zin in. Zowel de uitwisselingsschool als de ouders in de gastgezinnen deden er alles aan om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Het mocht hen aan niets ontbreken! Hun vrije tijd en de avonden wisten de leerlingen ook aangenaam te besteden! Die verhalen werden spontaan met ons gedeeld.

Ook voor ons als begeleiders was het een prachtige reis. We werden samen met de Italiaanse en de Poolse begeleiders ondergebracht in een hotel waar we meer dan goed werden verzorgd.

Wij waren beiden eerder in Roemenië geweest, maar de enthousiaste ontdekkingen van onze leerlingen deden ook ons weer met nieuwe ogen kijken naar dit land in ontwikkeling. Heel veel is veranderd, verbeterd en gerestaureerd sinds het einde van het communistische tijdperk in 1989, maar er is ook nog héél veel te doen. Dat realiseren de Roemenen zich en ze zijn bereid er hard aan te blijven werken. Ze zijn trots op hun mooie landschappen, hun prachtige steden en op hun cultuur en laten het graag zien. In contact komen met een school in Nederland was na de revolutie erg belangrijk voor deze school. In contact blijven is hun wens! Wij hopen dan ook van harte dat de samenwerking zal blijven bestaan.

Tot slot willen we de deelnemende leerlingen zonder één uitzondering danken voor hun prettige en positieve gedrag op school en in de gastgezinnen. Wij hebben niet één klacht gehoord. Afspraken werden nagekomen, iedereen was steeds op tijd en goed gemutst, elke dag weer. Reizen met zo’n groep leerlingen is een feestje op zich! Wij hebben volop genoten en ook wij zullen deze reis niet licht vergeten!