12 april 2015

Klas 4 in Amsterdam

Zon, stad en cultuur. Dat stond op het programma van klas 4 afgelopen week tijdens de jaarlijkse excursie naar Amsterdam.

Het begon met een rondleiding door de docenten Klassieke Talen in het belangrijkste historische en culturele monument van de 17e eeuw: het Paleis op de Dam. Dit classicistische gebouw symboliseert de belangrijke positie die Amsterdam innam als centrum van de toenmalige wereld tijdens de Gouden Eeuw. Gebouwd na de Tachtigjarige Oorlog deed het dienst als stadhuis. Pas in 1813 werd het in gebruik genomen als paleis. Overal in het gebouw zijn verwijzingen te vinden naar de klassieke oudheid en de Bijbel. Genoeg te vertellen dus voor de docenten. Bijvoorbeeld over de architectuur, de Bataafse Opstand onder leiding van Julius Civilis of vele klassieke mythen, zoals die van Atlas, Daedalus en Icarus of Jupiter en Io, ontleend aan de Metamorfosen van Ovidius.

Na de rondleiding door het Paleis was het tijd voor een korte lunch, die voor sommige leerlingen iets langer duurde dan de bedoeling was… Aansluitend stond een bezoek aan het Allard Pierson Museum op het programma waar verteld werd over de geschiedenis van de klassieke beeldhouwkunst. Op de zolder van het museum hebben we afgietsels van de mooiste beeldhouwwerken van over de hele wereld van dichtbij bekeken: de Laocoöngroep, fragmenten van het Pergamonaltaar, Augustus van Prima Porta, de Capitolijnse Venus en nog vele andere.

Daarna konden de leerlingen even de stad in. Er is flink geshopt, ijs gegeten en lekker aan de waterkant gezeten.

’s Avonds bezochten de leerlingen de theatervoorstelling Anne in het Amsterdam Theater, prachtig gelegen aan het IJ. Dit theater is speciaal voor deze voorstelling gebouwd, zodat het enorme decor van het nagebouwde Achterhuis gerealiseerd kon worden. Een aangrijpende voorstelling, die mede door de eenvoud van het dagboek van het vijftienjarige meisje extra hard binnenkomt.

Op vrijdag wachtte ons een verrassing; onze prinses Beatrix was ook in de zaal! Na de voorstelling ging de reis weer naar huis. Sommige ouders moesten heel laat nog op pad, maar het was een meer dan mooie dag!