28 september 2023

Trabantjes

File in lokaal 11! De hele vensterbank staat vol met Trabantjes! De leerlingen van klas 2 veroorzaakten deze verkeersopstopping.

Op 3 oktober is het in Duitsland de Dag van de Duitse Eenheid. Er wordt gevierd dat Duitsland sinds 1990 officieel weer één land is. De Trabant werd alleen in Oost Duitsland geproduceerd en was de enige auto die je er na lang wachten kon kopen. Heb je ze al zien staan in lokaal 11? Deze fraaie Trabantjes werden geproduceerd in Zwolle, door onze tweede klassers.

De Trabant werd wereldberoemd toen de Berlijnse muur in 1989 viel. Lange karavanen van Trabants met Oost-Duitsers reden in de maanden nadat de muur viel de Duits-Duitse grens over, maar in de jaren die volgden verdwenen de Trabanten uit het straatbeeld toen westerse automerken beschikbaar kwamen voor de Oost-Duitse klanten.

Na de val van de Muur kreeg de Trabant een cultstatus als onderdeel van een bredere DDR-nostalgie. In 1991 bijvoorbeeld verscheen een Trabant op de hoes van het muziekalbum Achtung Baby van de band U2. In de Duitse hoofdstad Berlijn is het mogelijk stadsritten te maken in een vloot Trabants die door een gids langs toeristische locaties wordt geleid, de zogenaamde Trabi-Safari. (Wikipedia)