5 oktober 2023

Variatie tijdens excursie NLT voor klas 6

Onze 6e klas-leerlingen zijn met het vak Natuur, Leven en Technologie (NLT) op excursie naar Groningen geweest. Het was een mooie dag, waarbij leerlingen interessante toepassingen hebben gezien van technologie in onze samenleving.

De excursie startte met een interessante bezoek aan het Particle Therapy Research Center. Tijdens de presentatie werd uitleg gegeven over het cyclotron, waarmee bij PARTREC onderzoek wordt gedaan.
Een belangrijke toepassing is het bestralen van tumoren met versnelde protonen. Daarnaast wordt ook veel onderzoek gedaan naar beeldvorming met behulp van protonen. Tijdens de rondleiding konden we het cyclotron met eigen ogen aanschouwen. Een mooie bijkomstigheid was dat tijdens de natuurkundelessen net de werking van het cyclotron was behandeld.

’s Middags brachten ze een bezoek aan de universiteit. Ze mochten een kijkje nemen in de Blaauw Sterrenwacht van de afdeling sterrenkunde. Twee enthousiaste studenten hebben veel uitgelegd over sterrenkunde en lieten mooie foto’s zien die met de eigen telescoop waren gemaakt.

Verder hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan de afdeling waar onderzoek wordt gedaan naar datavisualisatie. De leerlingen kregen een presentatie van een zeer enthousiaste assistant professor en een mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om met een VR-bril in een virtuele wereld rond te lopen.