26 september 2023

Leerlingen Celeanum genomineerd met film over Stadshagen

Vier leerlingen van het Gymnasium Celeanum zijn met hun film over jongerenvoorzieningen in Stadshagen genomineerd voor de filmwedstrijd van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Er zijn vijf films genomineerd door het KNAG en dit najaar worden de leerlingen verwacht in Den Haag om te horen of ze in de prijzen zijn gevallen. De leerlingen – Lydia, Indra, Thijmen en Renske – zijn trots: “Echt supertof dat we genomineerd zijn. Maar ook het maken van de film was erg interessant.”

In de les aardrijkskunde kregen de leerlingen de opdracht om een maatschappelijk probleem uit de eigen leefomgeving te behandelen. Aangezien de leerlingen wonen in Zwolle-Zuid en Stadshagen lag de focus van hun onderzoek op deze wijken. Ze kozen ervoor om onderzoek te doen naar jongerenvoorzieningen in Stadshagen, ook in vergelijking met Zwolle-Zuid. Dit laatste geïnspireerd door de wijkmanager Zwolle-Zuid die een gastles op school had gegeven en ook geïnterviewd wordt in de film. Thijmen: “Het aantal jongeren in Zwolle-Zuid en Stadshagen bleek vergelijkbaar, maar de voorzieningen voor jongeren in deze wijken bleek heel verschillend.” Renske kan dat beamen: “Ik woon in Stadshagen en daar is echt minder te doen voor jongeren dan in Zwolle-Zuid.”

De leerlingen zijn unaniem enthousiast over het onderzoek en de film. Indra: “Het maken van de film was echt heel leuk om te doen: het onderzoek – we hadden geen idee dat er zóveel jongeren wonen in Stadshagen – , het editen, de interviews, het samenwerken, en nu de nominatie!” Op de vraag of de leerlingen nog iets met het filmpje gaan doen, zegt Lydia: “We zijn van plan het filmpje naar de gemeente te sturen. We doen een aantal aanbevelingen, zoals het verbeteren van het Twistvlietpark en meer muziek in de wijk, en wie weet gaat de gemeente er ook echt iets mee doen. Dat zou leuk zijn!”