9 juli 2019

klas 2 in Xanten

Onder prachtige weersomstandigheden was klas 2 onlangs een hele dag in het Duitse middeleeuwse stadje Xanten en het bijbehorende archeologische park. Een geslaagde dag!

’s Ochtends brachten de leerlingen een bezoek aan Archeologisch Park Xanten en het Romeins museum. Het Archeologisch park ligt op de plek waar vroeger een Romeinse stad was, ontstaan onder de rook van een groot Romeins legerkamp. Van dit kamp is weinig meer over, maar van de stad is nog het een en ander te zien, met name onder de grond. Op de fundamenten van de oorspronkelijke gebouwen zijn er reconstructies gemaakt van het badhuis, de haventempel, het amfitheater, de taberna en een aantal woonhuizen. In het museum kregen de leerlingen een rondleiding en in het park gingen ze zelfstandig aan de slag met een speurtocht.

Na het bezoek aan het Archeologisch park wandelden we gezamenlijk naar het stadje Xanten zelf. Daar deden de leerlingen een foto-opdracht voor Duits, waarin ze de sage van Siegfried in het Nibelungenlied moesten verwerken. Er was daarna nog zeker tijd voor een ijsje, een potje voetbal of om even te shoppen.

Aangezien de temperaturen hoog opliepen was het fijn om na 16.00 uur te kunnen afkoelen in de naburige recreatieplas. De leerlingen konden waterfietsen en fluisterbootjes huren en even het water inlopen.