8 juli 2019

Cnopiusplus eindpresentaties

Onlangs presenteerden de leerlingen van CnopiusPlus hun projecten aan ouders, familie, vrienden en docenten. Het was een druk bezochte avond.

Voor een ieder was er wel iets interessants: Zweedse gehaktballetjes lagen naast Noorse lesboeken, animatiefilmpjes speelden naast een eigen ontworpen kledinglijn, levende kippen kakelden naast een zelfontworpen Arabische lesmethode, er lag een plan voor verbetering voor de Veerallee en een leerling had zich ingezet om een vluchteling Nederlands te leren. Ook was onder andere te zien hoe leerlingen aan leren leren gewerkt hebben, hoe foto’s bewerkt kunnen worden, en hoe een huis kan worden gemaakt van natuurlijk materiaal. Live- optredens waren er ook. Zo werd er pianogespeeld, graffiti gespoten, gezongen en een actie-reactiebaan gestart.

Het publiek gaf tips maar voornamelijk tops en voor volgend schooljaar zijn er bij verschillende leerlingen al nieuwe ideeën ontstaan om aan te gaan werken voor het Cnopiusplusproject. Elke leerling kan volgend schooljaar opnieuw bekijken welke lessen hij te makkelijk vindt – dus beter kan gaan compacten- en op welke manier hij invulling wil geven aan de vrijgekomen tijd. De begeleiders verheugen zich al op volgend schooljaar en zijn benieuwd naar de nieuwe plannen!

Cnopiusplus

Speciaal voor hoogbegaafde middelbare scholieren is het Gymnasium Celeanum een nieuw programma gestart, de CnopiusPlusklas. Hoogbegaafde kinderen leren en denken namelijk op een andere manier dan ‘gewoon’ slimme kinderen. Hierdoor presteren ze soms minder of zelfs onder de maat. Het programma heeft als doel de leerlingen anders en meer uit te dagen en te helpen waar nodig. De CnopiusPlusklas is een vervolg op de al bestaande Cnopiusklassen voor basisschoolleerlingen binnen Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ). De CnopiusPlusklas is geen aparte klas, maar een speciaal programma, dat buiten of tijdens de reguliere lessen valt. Dat wil zeggen dat de leerlingen die deelnemen aan het hoogbegaafden programma binnen hun oorspronkelijke klas blijven. Zie ook: https://www.celeanum.nl/onderwijs/pluslessen-honoursprogramma-hoogbegaafdheid/hoogbegaafdheid/

Fotografie Stefan Lucassen van Lumen Lineas