17 september 2023

Hulp bij studiekeuze

Zit je in klas 4, 5 of 6 dan kun je wellicht wat hulp gebruiken bij de keuze voor je vervolgopleiding. Hiervoor kun je terecht bij de tutoren en de decanen. Aarzel niet en vraag maar raak! Je werkt immers aan jouw toekomst.

Net zoals je in klas 3 kiest voor een profiel, kies je in klas 6 een vervolgopleiding die bij je past. Met dit keuzeproces begin je in klas 4. Keuzes zijn lastig: “Wat nou als ik de verkeerde opleiding kies?”, “Er is zoveel; waar moet ik beginnen?!”, “Ik vind eigenlijk niks leuk, hoe kan ik nou een opleiding kiezen” of “Ik wil niet studeren, ik heb wel genoeg gedaan de afgelopen jaren, zal ik een tussenjaar nemen?”. Allemaal logische vragen die een goed antwoord verdienen. De tutoren en decanen kunnen jullie helpen een antwoord te vinden op dit soort vragen. Ook wordt er van alles voor jullie georganiseerd omtrent studiekeuze: een studiekeuzedag in klas 4, een beroepenavond en informatiemarkt voor klas 5 en voor klas 6 een speciale studiekeuze-avond.

Wat kan je zélf al doen om antwoord te vinden op dit soort vragen? Want, ja, het is immers jouw keuze! Een beginnetje:

  • Neem eens een kijkje op de decanenpagina en volg hen op instagram: @celeanumdecanaat. Daar vind je bijvoorbeeld allerlei informatie over open dagen, proefstuderen, een tussenjaar en het aanvragen van verlofdagen.
  • In klas 4 mag je twee verlofdagen aanvragen en in klas 5 en 6 ieder drie. Gebruik deze! Maar denk er aan: je moet je verlof minimaal een week van tevoren aanvragen bij de decanen met een speciaal formulier.
  • Ga in gesprek met ouders, vrienden, je tutor en de decanen. De decanen zijn Frederieke van Perlo en Martine de Haan. Zij kunnen, als je dat wil, een uitgebreid gesprek met je voeren: een talentgesprek. In deze gesprekken gaan ze met jou op zoek naar je talenten en die dingen waarvan je echt blij wordt. Daarna gaan jullie samen kijken welke studierichtingen daar dan bij passen. Je kunt langslopen bij de decanen in hun werkkamer naast lokaal 12 of hen mailen via decanaat@celeanum.nl.
  • Ga er op uit om onderwijsinstellingen te bezoeken van studierichtingen die je interessant lijken. Let op: zodra je weet dat er een open dag is waar je naar toe wil, schrijf je dan meteen in (en vraag op tijd je verlof aan). Zo voorkom je dat de opleiding, waarin jij geïnteresseerd bent, wordt vol zit. Je kunt over het algemeen niet zo maar overal naar binnen lopen.
  • Bezoek onderwijsbeurzen. De eerste is de Onderwijsbeurs Noordoost Nederland op 6 en 7 oktober in de IJsselhallen in Zwolle. Ook hier moet je je voor aanmelden. Alle opleidingsniveaus zijn hier vertegenwoordigd: mbo, hbo en wo. Studenten en docenten staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Ook kun je diverse workshops gericht op studiekeuze volgen. Een mooie start van je zoektocht.

Veel plezier bij je zoektocht naar een leuke vervolgopleiding!