Studiekeuze klas 4, 5 en 6

Vanaf klas 4 ga je nadenken over je vervolgopleiding. De definitieve studiekeuze maak je in principe in klas 6. Tot die tijd ga je aan de slag om goed na te denken welke studie bij jou past. Je gaat hierover gesprekken voeren met je tutor, de decanen, je ouders en al wie je maar nodig hebt. Ook bezoek je open dagen van universiteiten, ga je proefstuderen, ga je in gesprek met oud-leerlingen over hun studie en zo is er nog veel meer.

Verlof voor studie-oriëntatie

Om deel te kunnen nemen aan proefcollege’s, open dagen etc, mag je verlof opnemen: in klas 4 twee dagen en in klas 5 en 6 drie dagen per schooljaar. Aan dit verlof zijn voorwaarden verbonden: het verlof mag niet in een toetsweek vallen en er mag geen toets zijn op die dag. Het verlof meld je bij je decaan via het formulier Melden van verlof. Vul het formulier in en mail het naar decanaat@celeanum.nl. De decaan zorgt ervoor dat je verlof geadministreerd wordt. Na afloop van je bezoek maak je in Qompas een verslag.

Handige linkjes om je te helpen bij je studiekeuze

  • Op de site https://www.studiekeuze123.nl/ vind je informatie over alle opleidingen in het HBO en WO in Nederland. Ga hier vooral eens kijken.
  • Het Studiekeuze-magazine helpt je om alle stappen te doorlopen om goed te kunnen kiezen.
  • In dit document vind je alle studies die je met jouw profiel kunt doen.
  • In dit document vind je van alle grote universiteiten wanneer de open dagen zijn in 2020-2021 en bijvoorbeeld hoe je kan chatten met een student van die universiteit.

Het laten vallen van vakken

Er kunnen diverse redenen om een vak te laten vallen. Let op: een profielkeuzevak en een vak uit het gemeenschappelijk deel kun je niet laten vallen. Sommige leerlingen hebben een dubbel profiel. Dan is het soms wel mogelijk om een profielvak te laten vallen, omdat er dan nog een ander profiel overblijft. Als je een vak wil laten vallen, maak je een afspraak met één van de decanen. Ga je inderdaad een vak laten vallen, dan heb je dit formulier nodig, waarin je aangeeft waarom je het vak laat vallen en dat ondertekend wordt door jouzelf en je ouders/verzorgers. Dit formulier geef je aan één van de decanen.

Tussenjaar

Sommige leerlingen besluiten om wat voor redenen dan ook om na hun eindexamen niet gelijk aan een vervolgopleiding te beginnen, maar om een tussenjaar op te nemen. Op de website van Tussenjaarkenniscentrum vind je alles wat hier bij komt kijken.