19 oktober 2023

Week van de internationalisering

De commissie Internationalisering heeft weer de eer om een groot project te mogen organiseren. In totaal zijn 42 leerlingen van onze contactscholen uit Italië, Polen en Roemenië een week op bezoek in Zwolle. Ze verblijven bij leerlingen van onze school. In het voorjaar zal een tegenbezoek plaatsvinden naar het land van de huidige gast.

Het thema van het project van dit jaar is ‘My Future’. Afgelopen zaterdagmorgen was de officiële aftrap. Onze rector, dhr. Dost, gaf een mooie speech waarin hij, vooral in dit soort onzekere tijden, het belang van internationale vriendschappen belichtte.

Daarna was het de beurt aan de delegaties vanuit het buitenland om zichzelf, hun school en hun stad te presenteren. Ook presenteerden de leerlingen hun persoonlijke kijk op de toekomst. Uiteraard kwamen ook de deelnemers van onze school aan bod!

Na een heerlijke lunch (door meneer Goudbeek geprepareerd) leerden de deelnemers elkaar beter kennen via allerlei intensieve buitenactiviteiten.

De zondag staat altijd de familiedag op het programma. Vanwege de demonstraties in Amsterdam werd deze bestemming afgeraden en ging een grote groep naar het mooie Utrecht. Maandagmorgen begonnen de workshops die in het teken staan van de persoonlijke en/of gezamenlijke toekomst.

Dinsdag stond een excursie naar Eindhoven op het programma waarbij het letterlijk en figuurlijk futuristische Evoluon bezocht werd. Hier werden de leerlingen getrakteerd op een retro-futuristische expositie. Hoe dachten de mensen bijvoorbeeld 100 jaar geleden hoe de toekomst er uit zou zien en wat is er uiteindelijk daadwerkelijk uitgekomen? Een bekend voorbeeld is natuurlijk wijlen Chriet Titulaer om wiens voorspellingen (in zijn ‘Wondere Wereld’) in de jaren ’80 smakelijk werden gelachen maar waarvan er vele zijn bewaarheid.

Woensdag zijn de workshops afgesloten en alle inspanningen zullen donderdag tijdens de afsluitende avond gepresenteerd worden. Vrijdag vertrekken de delegaties weer en kunnen onze deelnemende leerlingen genieten van een welverdiende vakantie!