28 oktober 2019

Uitwisseling klas 3 Carpi

Een aantal leerlingen uit klas 3 is op uitwisseling geweest naar het Italiaanse Carpi. Een fantastische ervaring!

Een verslag van Berber:

“Op zaterdag 28 september zijn wij met een groep van 20 leerlingen, begeleid door 2 docenten, naar Carpi in Italië gevlogen. Daar hebben wij samen met klas 2m van het Lyceo Fanti de Latijnse fabels van Phaedrus uitgewerkt in een toneelstuk of filmpje.

Hier volgt een kort reisverslag:
Na een lange reis kwamen wij zaterdagmiddag aan op het station van Carpi, waar we enthousiast begroet werden door de Italianen, die ons voor de gehele week zouden huisvesten. Na het avondeten gingen we met bijna iedereen naar het centrum van Carpi om alvast kennis te maken met het stadje en te genieten van het befaamde Italiaanse ijs.

Op zondag was iedereen de hele dag met de familie waar ze logeerden. Er zijn die dag veel verschillende dingen gedaan, zoals een stadsbezoek aan Verona, een dagje Gardameer of een dag in een soort Italiaans Madurodam, een miniatuur versie van Italië. Iedereen heeft het erg naar zijn zin gehad, met lieve gastfamilies!

Natuurlijk moest er ook gewerkt worden, daarom zijn we op maandag, na een rondleiding door het schoolgebouw van het Lyceo Fanti, naar een werkruimte gegaan om daar de eerste stappen voor het project te maken. We werkten in gemixte groepen van Italianen en Nederlanders. Voor de nodige ontspanning was er ook een piano, een tafelvoetbalspel en een pizzatent naast de werkruimte.

Dinsdagochtend hadden de Italianen een normale schooldag en daarom ging de Nederlandse groep alleen op pad. Eerst zijn we naar een fabriek gegaan waar balsamico azijn gemaakt wordt, een product dat alleen geproduceerd wordt in Modena en het wordt gebruikt om over eten te gieten voor een versterking van de smaak. Na een interessante rondleiding was er ook nog de gelegenheid om wat balsamico te proeven. De meningen van de groep waren behoorlijk verdeeld! Na de balsamicofabriek zijn we nog naar ‘Castello dei Pio’ geweest. Dit is een oud kasteel en is van binnen met Romeinse afbeeldingen beschilderd. ’s Middags hebben we gewerkt aan het project in de school en daarna hebben we gerelaxt in het park vlakbij, tot groot genoegen van de muggen.

De volgende dag zijn we met de Nederlandse groep vroeg vertrokken naar de stad Modena. In Modena hebben we een rondleiding gekregen door een speciale gids, een vader van één van de docenten. Er zijn in de stad veel bezienswaardigheden. Zelf vond ik de details van de kerk erg mooi. Bij opgravingen om aan materiaal voor de bouw te komen, stuitten de bouwers op resten van het Oude Romeinse rijk. Deze beelden en stenen zijn verwerkt in de kerk. Na de
rondleiding kregen we nog een klein beetje vrije tijd om souvenirs voor thuis te halen.

Donderdag zijn we met de hele groep naar Bologna gegaan. In de stad hebben de Italiaanse jongeren bij de bezienswaardigheden van de stad een korte uitleg gegeven. Nadat we alles gezien hadden kregen we nog vrije tijd, zodat er gegeten en gewinkeld kon worden. ‘s Avonds hebben wij met z’n allen pasta en tortellini gemaakt. Superleuk om te doen en ook erg gezellig met de groep. Daarna werd er nog gedanst en mochten wij genieten van Florence haar mooie zang.

Op vrijdag waren de uitvoeringen van de toneelstukken en de vertoning van de filmpjes, dus er is na het bijwonen van een les hard gewerkt in de werkruimte. Tussen het werken aan de opdracht was er natuurlijk ook ruimte voor een ijsje
halen, tafelvoetbal en kletsen. Gelukkig waren mevrouw Van Riessen en meneer Jansen er om ons goed bij de les te houden. ‘s Avonds kwamen alle ouders kijken naar de voorstelling. Hierna gingen we met alle leerlingen pizza eten. Onze laatste avond samen.

De laatste dag was het moeilijk afscheid nemen van de Italianen. We zijn een hechte groep geworden. Gelukkig zien we elkaar in april weer; dan komen ze naar het Celeanum. Na een lange reisdag waren alle ouders blij dat we er weer waren. Zelf wilden we liever direct weer naar Italië; zo’n fijne week hebben we gehad!”