25 maart 2024

Natuurkundereis naar Berlijn

Een reis naar Berlijn om je daar onder te dompelen in de natuurkunde. Dat is wat twaalf leerlingen uit klas 6 en twee docenten onlangs een week lang hebben gedaan.

Vanuit de Nederlandse Natuurkunde Vereniging (NNV) wordt elk jaar een reis georganiseerd naar een stad met een of meer natuurkundige onderzoeksinstituten. Wij mochten dit jaar naar Berlijn, en kregen een uitgebreid programma voorgeschoteld. Veel interessante natuurkunde werd gepresenteerd en ook mochten leerlingen zelf nog wat experimenten uitvoeren.

Een paar van de bijzondere plekken die we hebben bezocht: de deeltjesversneller ‘Bessy’, waar elektronen worden versneld tot bijna de lichtsnelheid. Het DLR, waar o.a. onderzoek wordt gedaan naar Mars. Het Max Born Instituut met veel onderzoek naar het maken en toepassen van extreem korte laserpulsen (attosecondes!). Het hield maar niet op: ook de zonnecel kwam nog voorbij in ons programma. En als kers op de taart mochten we het Fritz Haber Instituut bezoeken, waar de Nederlander Gerard Meijer ons vertelde over de bijzondere geschiedenis van dit onderzoeksinstituut. Een aantal Nobelprijswinnaars hebbem daar ooit onderzoek gedaan. En ook Albert Einstein heeft op deze plek gewerkt en gelogeerd.

Al met al een bijzondere inspirerende reis, waarbij ook nog wat bijzondere plekken werden bezocht waar Berlijn om bekend staat.