16 januari 2020

Leerlingen denken na over duurzaamheid

Onlangs was er in Zwolle een speciale Duurzaamheidsdag voor bedrijven en onderwijsinstelling uit Zwolle en omgeving. Doel van de dag was om de deelnemers te inspireren om zelf verder met duurzaamheid aan de gang te gaan en kennis en ervaringen op dit gebied met elkaar te delen. Ook het Celeanum was vertegenwoordigd op deze dag met docenten en leerlingen.

De leerlingen hadden zich zelf aangemeld met het idee om inspiratie op te doen met betrekking tot de verduurzaming van de school. Ze zijn inmiddels hard aan de slag gegaan. Zo zijn er contacten gelegd met de Hogeschool Windesheim over duurzaamheid in de praktijk en met een bedrijf om de vierdeklasstages voortaan in het kader van duurzaamheid te laten plaats vinden. Binnenkort gaan de leerlingen in overleg met de schoolleiding om sommige ideeën meer concreet te maken. Het verslag van Berber en Naomi (klas 3) van de dag:

“Onlangs was de Social Impact Day Zwolle in Odeon. Wij (Naomi en Berber uit klas 3) zijn er samen met de docenten economie er heen gegaan om meer te leren over duurzaam ondernemen en om onze horizon te vergroten. De dag begon met een Keynote-speech door Jan Terlouw en Maurits Groen. Beiden konden erg goed vertellen en iedereen luisterde ook belangstellend mee.
Hierna was het tijd voor de pitches voor de Circulair Ondernemen Award. Er waren vijf genomineerde bedrijven die elk kort een stukje vertelden over hun plannen. De pitches waren erg sterk en bevatten solide ideeën. Toen de pitches afgelopen waren, was het pauze en hebben we flink genetwerkt. Daarna volgden meer praktijkgerichte workshops. Naomi ging naar de workshop Step Up Your Game, waarin gesproken werd over het vergroten van je impact en het bereiken van meer mensen. Berber ging naar de workshop Spark Your Future gegaan. Deze ging over hoe je samen je doelen kan bereiken met een grote nadruk op een duurzaam bedrijf en omgeving. Sommige van de dingen die werden gezegd waren ronduit interessant, maar andere waren vrij langdradig. Na de praktijkgerichte sessies was er een centrale afsluiting door Hans Stegeman en werden de finalisten van de Circulair Ondernemen Award bekend gemaakt. Dit was erg leuk om aan te horen. Als afsluiting was er nog een netwerkborrel met bitterballen. Hier hebben we nog met andere instanties kunnen praten over de gezegde dingen en hun meningen en plannen. Al met al was het een heel leerzame en gezellige dag. Wij kijken al uit naar volgend jaar!”