10 oktober 2019

Klas 6 leert over bestraling in Groningen

Leerlingen van klas 6 zijn op excursie geweest naar Groningen. Het programma was gericht op natuurkunde en technologie. In de ochtend werd het KVI-Center for Advanced Technology bezocht en ’s middags lag de nadruk van het programma op sterrenkunde. De excursie hoort bij het vak Natuur, Leven en Technologie (NLT), waarbij leerlingen de gelegenheid krijgen om toepassingen te zien van het vak NLT.

Bij KVI-CART vertelde een medewerker over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bestraling van tumoren: de protonentherapie. De voordelen van deze therapie werden besproken en daarbij kwamen allerlei natuurkundige aspecten aan de orde.

Na de presentatie was er gelegenheid om de deeltjesversneller van KVI-CART te bekijken. Voor leerlingen met het vak natuurkunde een mooie gelegenheid om een apparaat te zien waarvan de theorie in de lessen uitgebreid aan de orde is geweest.

Na de middag was er een presentatie van twee studenten sterrenkunde, Casper en Mathijs, die uitleg gaven over het waarnemen van spectra van een ster. Na de uitleg maakten de leerlingen hun eigen spectroscoop en was er een rondleiding in de Blaauw-sterrenwacht van de RUG. In de koepel van deze sterrenwacht staat een telescoop, waarmee de studenten zelf verschillende onderzoeken doen tijdens hun studie.

We hebben deze dag veel nieuwe dingen geleerd en gezien, al met al een geslaagde excursie.