13 juni 2023

Klas 3 dagje in warm Limburg

De derdeklassers waren vandaag op excursie naar Romeins Heerlen (Coriovallum) en Valkenburg. Een prachtige en warme dag!

In Heerlen bezochten de leerlingen het Romeinse thermenmuseum, het oudste stenen gebouw van Nederland. Daar leerden ze van alles over het badbezoek in Romeinse tijd en maakten ze kennis met de Romeinen in Nederland.

In Valkenburg bezochten ze de Romeinse catacomben. Althans, een replica. Begin 20e eeuw besloot de rijke industrieel Jan van Diepen een zeer waarheidsgetrouwe kopie te maken van de catacomben in Rome. Alle schilderingen, beelden en eventuele beschadigingen, hij nam alles over. Het was behoorlijk fris in de mergelgrotten, zo’n 40 meter onder de grond. De leerlingen waren blij dat ze na een uurtje weer buiten konden opwarmen.

In Valkenburg hadden de leerlingen vrije tijd en gingen ze aan de gang met een speurtocht voor het vak aardrijkskunde. Zo leerden ze over verschillende grondsoorten, deden een klein sociaal geografisch onderzoek en leerden over de grote overstromingen in 2021. De vrije tijd was niet voor iedereen even gelukkig: de Valkenburgse bankjes bleken telefoons op te kunnen eten..

Maar al met al een geslaagde dag in Limburg!