9 oktober 2023

Herdenking Rozenboom 2023

Op 9 oktober 2023 herdacht het Celeanum de deportatie van de Zwolse Joodse gemeenschap. Deze herdenking wordt elk jaar door leerjaar 3 voorbereid. Tijdens de herdenking lazen de leerlingen de namen van de gedeporteerden die in de gymzaal van het Celeanum opgesloten hebben gezeten en die van hun geliefden in de naburige werkkampen.

Voorafgaand aan het namen lezen legde historicus Jaap Hagedoorn aan de leerlingen uit hoe belangrijk het is om de namen te lezen: de bezetter wilde dat de mensen vergeten zouden worden en zagen ze ook niet als mens: in de kampen kregen zij een nummer getatoeëerd. Door het lezen van alle namen krijgen de mensen hun naam weer terug en worden zij herinnerd.

Na het namen lezen legden de leerlingen een witte roos bij het herdenkingsmonument De Rozenboom. Oud-leerling Etienne Denneboom en nabestaande sprak vervolgens samen met Tamar uit 3b een tweetal gebeden uit: jizkor en kaddisj, gevolgd door een minuut stilte.

De minuut stilte werd verbroken door het prachtige hobospel van Lidia van de Vegt, nabestaande. Ook haar familie zat net als die van Etienne Denneboom opgesloten in de gymzaal.

Wethouder Guldemond sloot de bijeenkomst af. In zijn toespraak vertelde hij dat hij zelf op het Celeanum had gezeten en nooit geweten heeft dat zich zulke verschrikkelijke taferelen in de gymzaal hadden afgespeeld. Tot slot bedankte hij de leerlingen en vertelde trots op hen te zijn dat zij met de herdenking een actieve bijdrage leveren aan het niet-vergeten.

Fotografie: Mariska Veerman Fotografie