26 maart 2020

Haal Asterix en Obelix in huis én win een prijs

Deze week overleed Albert Uderzo, de Franse striptekenaar van Asterix en Obelix, op 92-jarige leeftijd. Hoog tijd om deze man te eren. Al was het alleen maar omdat hij al in 2017 Coronavirus introduceerde. Wie doet er mee? Mw Koens heeft een mooie opdracht bedacht én je kunt een mooie prijs winnen.

Uderzo heeft samen met René Goscinny een geweldige bijdrage geleverd aan onze cultuur. Iets waar we als school natuurlijk bij stil moeten staan. In de stripboeken van Asterix krijgt de geschiedenis kleur, worden plannen van de Romeinen gedwarsboomd door een stelletje onoverwinnelijke Galliërs met een magische toverdrank. Alle leerlingen (van klas 1 t/m klas 6) van het Celeanum krijgen hierbij de uitnodiging om hun eigen huis open te zetten voor de Galliër(s): Asterix, Obelix, Idéfix, Panoramix, Abraracourcix, en/of Assurancetourix. Op Magister, Opdrachten kun je de creatieve opdracht vinden.

Ter inspiratie, hier zie je Albert Uderzo verschillende figuren uit Asterix tekenen: https://www.youtube.com/watch?v=AwK4UW0ZSXc

Hoe krijg je de stripfiguren uit Asterix en Obelix in je huis?

Zoek een plaatje op van de figuren die je graag wilt verwelkomen in je huis en vind een plek waar je ze wil laten staan, rondrennen, gluren, of springen. Verzin iets geks, iets raars; laat Asterix en Obelix zonnebaden onder je bureaulamp, een wc-rol dragen, etc. Maak er een tekening van of maak een foto van de plek en plak met behulp van een app de stripfiguren als sticker in je foto.

Lever de foto of (foto van je )tekening uiterlijk 3 april in via Magister Opdrachten. De mooiste creaties zetten we in het zonnetje! De allermooiste inzending krijgt een stripboek van Asterix naar keuze.

Tekentips!
• Print de stripfiguren uit, knip ze uit en zet ze op verschillende plekken in huis neer om op ideeën te komen.
• Start de tekening door met een lichte potlooddruk een indeling te maken op papier; wat wil je waar hebben?
• Vervolgens teken je eerst de grote vormen van de Galliërs en de spullen waar je hen tussen zet.
• Ga verder met het tekenen van kleinere vormen en details als je de grote vormen goed op papier hebt staan.
• Kies of je de stripfiguren iets wilt laten zeggen. Teken hiervoor een paar horizontale lijnen waar je de tekst op kunt uitlijnen. Teken de letters met potlood; denk na over de vorm van de letters. Maak een mooi tekstwolkje om de letters heen.
• Trek alle lijnen over met een zwart pennetje of zwart potlood, en gum daarna de potloodlijnen uit.
• Geef de tekening kleur. Gebruik kleurpotloden, verf of stiften.
• Trek een zwart lijntje om je tekening langs een liniaal.
• Vergeet niet een foto of een scan van je tekening te maken en uiterlijk 3 april in te leveren via Magister Opdrachten

Uit Asterix en de race door de laars van Italië.