12 maart 2024

Geslaagde uitwisseling Carpi klas 3

In de gangen van het Gymnasium Celeanum klonk afgelopen week regelmatig de Italiaanse taal afgewisseld met het Engels. Een schoolklas Italiaanse leerlingen uit Carpi kwam op uitwisseling met leerlingen uit de derde klas van het Celeanum. Een week vol geslaagde activiteiten.

De leerlingen van het Celeanum waren afgelopen najaar zelf in Carpi. Ze logeerden bij Italiaanse gezinnen. Nu logeerden de Italianen bij een Nederlands gezin. Dat zorgde voor grappige momenten: zo aten de Italianen voor het eerst in hun leven hagelslag, gebruikten ze een washandje, en probeerden ze in de ochtend het, in hun ogen, moordende tempo van de Nederlandse leerlingen op de fiets bij te houden.

Natuurlijk gingen de Italiaanse leerlingen op ontdekkingstocht in Zwolle en bezochten ze de Sassenpoort. Ook ging de hele groep inclusief de Nederlandse leerlingen naar Amsterdam. De Nederlandse leerlingen gidsten ieder een onderdeel van Amsterdam voor een deel van de Italianen en er werd een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum.

Tussen alle activiteiten door was er ook een project waaraan de leerlingen samen werkten en dat ze op de laatste avond aan ouders presenteerden. Ze maakten kennis met het werk van de Italiaan Dante (1265-1325) en onderzochten hoe in zijn werk allerlei elementen uit de Romeinse cultuur terugkomen. Zo heeft de Romeinse schrijver Vergilius een grote rol in het werk van Dante.

De uitwisselingsweek was een groot succes. Er waren tranen bij het afscheid. Er zal ongetwijfeld nog contact blijven tussen de Italiaanse en Nederlandse leerlingen. Al met al een mooie uitwisseling die volgend jaar zeker weer plaats zal vinden.