25 november 2019

Celetourlezing: Schrijver P.F. Thomése te gast op het Celeanum

Op donderdag 28 november zal een van de veelzijdigste en origineelste schrijvers van ons land een lezing houden op het Gymnasium Celeanum: P.F. Thomése. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De avond start om 19.30 uur, Zoom 37, toegang 5 Euro (graag gepast meenemen). Boekhandel Westerhof zal aanwezig zijn met de boeken van Thomése, zodat u desgewenst een boek kunt laten signeren.

Thomése studeerde enige jaren geschiedenis, maar hij voltooide zijn studie niet. Vervolgens was hij een aantal jaren columnist en journalist bij het Eindhovens Dagblad. P.F. – Frans – Thomése (Doetinchem, 1958) debuteerde in 1990 met de verhalenbundel Zuidland over vergeten figuren uit de vaderlandse geschiedenis. Dit boek bleef niet onopgemerkt, het werd meteen met de AKO Literatuur Prijs 1991 bekroond. Daarna liet hij in allerlei verschillende literaire genres van zich horen: romans, verhalen, essays, stukken over muziek, reportages, noem maar op.

Zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde Thomése met een boek dat hij liever niet had geschreven: Schaduwkind (2002), een schrijnend relaas over de dood van zijn pas geboren dochtertje. Vervolgens baarde hij opzien met drie hilarische romans over zijn vriend, de morsige Tilburgse journalist J. Kessels. Hij bundelde zijn essays onder welluidende titels, zoals Nergensman (2008), vrij naar een liedje van de Beatles, en Verzameld nachtwerk (2016).
In al zijn essays, verhalen en romans, hoe verschillend van aard ook, onderzoekt hij steeds opnieuw de verhouding van werkelijkheid en verbeelding. Zo ook in zijn onlangs verschenen Vaderliefde, een boek zonder verdere genre-aanduiding. Daarin onthult hij ook de herkomst van dat streepje in zijn achternaam.

Op 28 november zal Thomése ’s middags in een besloten sessie een lezing over zijn werk houden voor leerlingen uit de vijfde en zesde klassen. ’s Avonds heeft zijn optreden een meer openbaar karakter. Dan zal hij door drie leerlingen van het Celeanum worden geïnterviewd, in het bijzonder over zijn boeken Schaduwkind, De onderwaterzwemmer en natuurlijk ook Vaderliefde. Deze bijeenkomst is ook voor ouders, verzorgers en andere belangstellenden toegankelijk. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 5 Euro.

Zie ook: http://www.thomese.nl/, foto: Annaleen Louwes