30 mei 2023

Voyage à Paris 2023

Afgelopen week ging klas 4 naar Parijs om in drie dagen deze prachtige stad te verkennen!

Na een moeizaam begin met een flinke vertraging door een wisselstoring (bedankt NS), vertrokken 20 leerlingen uit klas 4 en hun begeleiders naar Parijs. We zaten in een hostel vlakbij Gare du Nord in een erg drukke wijk. We stalden snel onze spullen en begonnen meteen met het ontdekken van Parijs.

We begonnen met een boottocht over de Seine, waarbij we al enkele highlights, zoals het Louvre en de Eiffeltoren, konden spotten. Daarna maakten we een wandeling naar de Notre Dame en gingen we Quartier Latin in. Leerlingen konden in groepjes zelf door deze leuke wijk lopen en een restaurantje opzoeken om iets te eten. Nadat we weer samengekomen waren, zijn we naar de Eiffeltoren gegaan en hebben deze natuurlijk beklommen. Voor een paar leerlingen en mevrouw Hobbeling was dit wel even een dingetje, maar iedereen is (natuurlijk) weer heelhuids beneden gekomen. En het was het zeker waard: Wat een mooi uitzicht daar op die toren!

De volgende dag maakten we ons klaar voor de marathon door Parijs, maar dan lopend… We hebben een wandeling gemaakt door Le Marais, een heel gezellig wijkje met verschillende winkeltjes en mooie gebouwen zoals Hôtel de Ville en parken zoals Place de Vosges. Ook zijn hier veel cafés en restaurants en hebben de leerlingen vrije tijd gekregen om zelf op zoek te gaan naar lunch.

’s Middags zijn we naar de Opéra, die compleet ingepakt was helaas, en Galerie Lafayette gelopen, waar het dakterras open was. Leerlingen konden dus niet alleen de mooie binnenkant bewonderen, maar ook even bijkomen van de enorme wandeling die ze toen al gemaakt hadden.

We hadden echter nog niet genoeg gewandeld en gingen na deze pauze van 1,5 uur door naar Montmartre om 300 treden naar de Sacré-Coeur te beklimmen. Maar ook dat was het waard: een prachtige kerk en een fantastisch uitzicht wachtten op ons! In Montmartre konden de leerlingen weer in groepjes op zoek naar een restaurantje en shoppen in de winkeltjes rond de Sacré-Coeur. Na deze 30 km (!) lange tocht, was iedereen toe aan een rustige nacht, maar helaas kregen we die niet…

Midden in de nacht klonk er een enorm kabaal en gingen zwaailichten in het hotel af: Brandalarm! We sliepen allemaal op de vijfde verdieping en zouden nog een hele tocht moeten maken om beneden te komen. Net toen we in het trappenhuis stonden kregen we gelukkig te horen dat het vals alarm was. We konden allemaal weer naar bed om deze korte nacht af te maken.

De laatste dag hebben we Musée d’Orsay bezocht en onder andere mooie schilderijen van Van Gogh en Monet gezien. Daarna hebben we een wandeling gemaakt langs het Louvre en zijn we naar Place de la Concorde gelopen. Hier kregen de leerlingen vrije tijd om rustig over de Champs-Élysées naar de Arc de Triomphe te lopen en onderweg winkeltjes te bekijken en wat te eten. Nadat we allemaal voor een laatste keer op de groepsfoto gingen bij de Arc de Triomphe moesten we helaas terug naar het hostel om onze spullen te pakken en terug te gaan naar Zwolle.

We waren het er allemaal over eens: jammer dat de Parijsreis maar drie dagen duurde!