22 januari 2020

klas 1 Romeinendag

Ter afsluiting van de toetsweek was er voor klas 1 een speciale projectdag over het Romeinse dagelijks leven. Ook de consul van het Celeanum kwam speciaal langs om te kijken of alles wel goed ging.

Na een algemene inleiding door de docent Klassieke Talen gingen de leerlingen uiteen in verschillende workshops.

Onder leiding van de docent van Technology & Design maakten de leerlingen een tabula cerata, een ’tablet’ met opstaande randen waarin bijenwas werd gegoten. Een secuur werkje. De leerlingen moesten zagen, plakken en schaven en tot slot werd de hete was in het plankje gegoten. In de gestolde was schreef de Romein met zijn stilus een boodschappenlijstje of deden de kinderen schrijfoefeningen. Dit is een soort pennetje dat vergelijkbaar is met het pennetje bij sommige notebooks. Een tabula cerata is dus eigenlijk een soort Romeinse iPad.

Ook maakten de leerlingen een fibula; een Romeinse kledingspeld. Terwijl ze hiermee bezig waren werden de leerlingen in groepjes opgehaald om in Romeinse kleding op de foto te gaan. Deze foto werd gemaakt voor een green screen, zodat er later een ‘echte’Romeinse achtergrond in geshopt kan worden. Onze docent drama maakt hier binnenkort een mooie collage met een filmpje van. Houd de website en Facebook in de gaten voor het resultaat!

In de workshop mozaïek werd de leerlingen iets verteld over Romeinse mozaïeken en konden ze zelf met papier aan de slag om ook een mozaïekje te maken. Een geslaagde dag!

Een korte sfeerimpressie. Alle foto’s van de Romeinse kleding volgen op een later tijdstip.