18 februari 2024

Ikonententoonstelling klas 2

Vakantietip: het Ikonenmuseum in Kampen! Hier zijn prachtige ikonenschilderijen te zien van leerlingen uit klas 2. De tentoonstelling duurt tot 18 mei en voor jeugd t/m 17 jaar is het museum gratis toegankelijk. En als je toch in Kampen bent, ga dan ook even langs het kleinste huisje. Meneer Ballast is deze vakantie daar vaak in de middag te vinden om jullie van alles over dit huisje te vertellen!

Verreweg de meeste van de 131 tweedeklassers houden in het dagelijks leven nooit een penseel in de hand. En voor velen was dit het eerste schilderijtje dat zij op de middelbare school hebben gemaakt. Hun docent is dan ook ontzettend trots op hoe de leerlingen zichzelf uit de verf hebben laten komen. Ze zijn allemaal mooi geworden, vond ook Liesbeth van Es, de conservator van het Ikonenmuseum.

Want in een museum exposeren is wel iets heel bijzonders. Het idee hiervoor kwam van Liesbeth van Es, die graag een middelbare school wilde vragen voor het jaarlijks terugkerende project ‘Icons 2.0’ en ze dacht daarbij meteen aan het Celeanum. Eind oktober hebben de leerlingen een bezoekje gebracht aan het Ikonenmuseum en ontdekten zij wat ikonen zijn en waar ze voor dienen. Terug op school kregen zij de opdracht zichzelf als ikoon te schilderen, waarbij zij goed na moesten denken over wie zij zijn en waar zij waarde aan hechten.

En de prachtige resultaten zijn nu dus te bewonderen in het Ikonenmuseum in Kampen! De tentoonstelling is niet alleen een bezoekje waard vanwege al deze mooie eigentijdse ikonen, maar ook omdat een bezoek aan de tentoonstelling een inkijkje biedt in het leven van een hedendaagse jongere: waar ze mee bezig zijn en waar ze waarde aan hechten.

Let op: het museum is op zondag en maandag gesloten.