4 oktober 2022

Gastlessen klas 3

Ter voorbereiding op de herdenking van de deportatie van de Zwolse Joden vanuit de gymzaal van het Celeanum kregen de leerlingen een aantal gastlessen. Indrukwekkende verhalen. De leerlingen luisterden stil en aangedaan.

De leerlingen van klas 3a en 3b kregen gastles van mevrouw Frankenhuis en mevrouw Vlasblom. Mevrouw Frankenhuis vertelde over haar familie die gevangen heeft gezeten in de gymzaal van het Celeanum. Haar grootouders, haar vader en oom wisten met een list te ontsnappen uit de gymzaal en doken onder. Haar grootvader, Jozef Salomon de Groot, werd in Amsterdam op straat bij toeval herkend door een fanatieke Zwolse nazi: Herman Heukels. Deze Heukels wist hem op te pakken en er voor te zorgen dat De Groot terechtkwam in Westerbork. Hij is omgebracht in Auschwitz. Mevrouw Vlasblom heeft een boek geschreven over Herman Heukels en zijn broer Jan, waarin ook dit verraad ter sprake kwam. De verhalen vulden elkaar op deze manier aan.

Mevrouw Vriend vertelde haar familiegeschiedenis aan de leerlingen van klas 3c en 3d. Zij vertelde het indrukwekkende verhaal van haar vader, die vanaf de zomer van 1943 tot en met de bevrijding in 1945 ondergedoken heeft gezeten bij een gezin in Leeuwarden. Ze heeft verteld over het verlies van bijna haar hele familie in de oorlog. Alleen haar vader, zijn broertje en nichtje hebben overleefd. Ook vertelde ze hoe de mensen van haar vaders onderduikadres, met gevaar voor eigen leven, zijn geheim bewaarden en zo zijn leven redden.

De namen van de familie De Groot worden genoemd tijdens de herdenking bij de Rozenboom op donderdag 6 oktober. Mw Frankenhuis heeft kennis gemaakt met de leerlingen uit 3b die deze namen gaan noemen, ze zei daarover: “Ik ben diep geraakt dat drie leerlingen met wie ik vandaag kennis heb mogen maken de naam van mijn grootvader zullen uitspreken.” In de Joodse geschiedenis is het zo wanneer een naam niet meer genoemd wordt, de persoon eigenlijk opnieuw sterft. Daarom is het namen noemen zo belangrijk.

Op de foto: links mevrouw Frankenhuis, rechts mevrouw Vlasblom