13 maart 2022

Klas 6 op bezoek bij Universiteit Twente

De zesdeklassers mochten na twee jaar eindelijk op excursie in het kader van het vak Natuur, Leven en Technologie. Op uitnodiging van twee oud-leerlingen, Floris Zwanenburg en Saskia Lindhoud, mochten zij rondkijken op de Universiteit Twente .

De excursie paste mooi bij het programma van NLT, waarbij leerlingen zich verdiepen of verbreden in onderwerpen die te maken hebben met natuur, leven en technologie.

Floris en Saskia hadden een mooi en afwisselend programma voorbereid. Zij werken beide op de universiteit Twente. Floris heeft natuurkunde gestudeerd in Delft en werkt nu op de UT als universitair hoofddocent (Hij mag zich sinds kort zelfs professor noemen!) op het gebied van nanotechnologie.

Saskia heeft eerst in Wageningen gestudeerd (moleculaire wetenschappen) en is nu universitair docent bij de vakgroep moleculaire nanofabricage.

Het was ontzettend leuk om met onze leerlingen deze oud-leerlingen te bezoeken. De groep kreeg een enthousiaste presentatie van Floris en Saskia met uitleg over hun onderzoek van nu en mooie foto’s van vroeger op het Celeanum.

Verder was er een rondleiding bij de Cleanroom, waar onderzoek wordt gedaan met chips. Deze ruimte is, zoals de naam al aangeeft, ontzettend schoon is en helemaal vrij van stof. Allemaal nodig om de elektronica op de chip niet te beschadigen. Bijzonder om daar een kijkje te mogen nemen.

De leerlingen gingen daarna in groepen uiteen. Ze konden kiezen voor een workshop waarbij ze membranen gingen maken of een workshop waarbij ze een zogenoemd ‘orgaan’ op een chip gingen onderzoeken. Tenslotte hebben de leerlingen op deze zonnige dag nog het Campusspel gedaan waarbij ze veel hebben geleerd over gebouwen, studies en studenten op de UT.

Al met al een zeer waardevolle en leuke excursie waarbij leerlingen een beetje konden proeven van de sfeer op de UT en inzicht kregen in een klein stukje van de onderzoekswereld bij nanotechnologie. Voor herhaling vatbaar!