21 december 2021

Bezoek Jong Celeanum aan het provinciehuis

De lessen Mens en Maatschappij staan deze periode in het teken van politiek en debatteren. De lessen worden gegeven door Jasmijn uit klas 6. Zij doet dit in het kader van haar Honoursprogramma.

Jasmijn heeft geregeld dat de leerlingen van Jong Celeanum een bezoek konden brengen aan de Statenzaal van het Provinciehuis Overijssel in Zwolle.

Vrijdag 17 december was het zover en gingen de leerlingen van Jong Celeanum naar het Provinciehuis. De leerlingen krijgen te horen wat een Statenlid doet? Waar een provincie, een gemeente en het Rijk over gaat? En hoe beslissingen worden genomen? Daarna mochten ze zelf aan slag. Ze speelden het Provinciespel. Tijdens dit spel richtten ze hun eigen politieke partijen op en maakten ze korte partijprogramma’s over onderwerpen die zij belangrijk vonden. De leerlingen mochten zoals de echte Statenleden democratisch beslissen wat ze wel of niet belangrijk vonden.

De mevrouw van de provincie was erg onder de indruk van alle vragen, opmerkingen en argumenten van de leerlingen. De leerlingen kregen mooie complimenten. Sommige leerlingen gaven op de weg terug naar school zelfs aan om zich verder te willen gaan verdiepen in de politiek en waren echt geïnteresseerd om te gaan deelnemen aan de jongerenraad. Helaas moeten ze qua leeftijd nog even wachten.