21 januari 2018

Rondje Honoursprogramma: het vervolg: Annelotte (klas 6)

“Ik ben Annelotte, zit in klas 6 en doe mee met het Honours Programma. In het kader van dit programma heb ik in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam een congres georganiseerd over pijnverlichting en virtual reality. Het doel van het congres was om vanuit verschillende vakgebieden één onderwerp (namelijk pijnverlichting in de hersenen) te bekijken en zo meer te leren over die vakgebieden en bijpassende studies.

Om 13.00 uur begon ikzelf met een inleidend praatje te spreken. Daarna had ik vier verschillende sprekers uitgenodigd om te spreken over het onderwerp van het symposium: pijnverlichting in de hersenen. Deze sprekers vertelden over het onderwerp, maar alle vier met de insteek van de studie die zij presenteerden. Als eerste sprak professor Tonny Mulder over de studie psychobiologie. Deze studie kijkt vooral naar de hersenen: hoe werkt pijn in de hersenen en hoe zou je deze kunnen verlichten? Daarna sprak Niels Jansen, masterstudent technische geneeskunde, over de technische kant achter pijnverlichting. Hij heeft verteld over zijn onderzoek waarin hij probeert pijn objectief te meten. Zo wil hij meer te weten komen over pijn en pijnverlichting makkelijker te maken zijn. Na Niels sprak de opleidingsdirecteur van biomedische wetenschappen, Stanly Brul, over pijnverlichting in combinatie met ziektes: hoe kan je pijn verlichten bij patiënten die last hebben van veel pijn door een ziekte? Als laatste sprak Laura Koenders over klinische psychologie. Kan je ook op andere manieren dan met gebruik van geneesmiddelen pijn verlichten (zoals door ‘het uit te schreeuwen van de pijn’)?

Na afloop hebben wij met z’n allen nog wat gedronken als afsluiting. Iedereen vond het een interessante dag en was blij dat ze zich aangemeld hadden! Ikzelf vond het hele ervaring om zoiets te organiseren. Er komt uiteindelijk veel meer bij kijken dan je denkt: het is niet alleen een zaal met sprekers regelen, maar je moet ook iedereen enthousiast maken om hiervoor naar Amsterdam te komen. Ik heb heel veel geleerd op het gebied van samenwerken en communiceren en had deze ervaring niet willen missen!”

Meer weten over het Honours Programma: https://www.celeanum.nl/onderwijs/pluslessen-honoursprogramma-hoogbegaafdheid/honoursprogramma/

Foto vr.nl