9 mei 2019

Rondje Honoursprogramma: Hein

Sinds een paar jaar heeft het Celeanum het Honoursprogramma (HPG). Regelmatig laten we de projecten van leerlingen zien die het HPG volgen. Deze keer: Hein (klas 5).

“Mijn naam is Hein Brand en voor mijn HPG maak ik een muziekproductie. Dat wil zeggen, ik heb een theaterstuk voor twee acteurs geschreven, dat af en toe onderbroken of aangevuld wordt door zelfgeschreven klassieke muziekstukken die bij de emotie van het toneel passen. Die muziek moet dan gespeeld worden door een strijkensemble dat ik nog moet samenstellen. Het idee is dat ik op de uitvoering op school of op een gehuurde locatie als dirigent de muziek leid.

Het verhaal heet Lente en Herfst en is geïnspireerd op de Griekse mythen en ook op een enkel Bijbelverhaal. Het gaat met name over twee goden, Afgunst en Geluk, die ruzie met elkaar hebben. Telkens wordt Afgunst jaloers op Geluk en vervloekt hem, waarmee hij de situatie voor zichzelf ook steeds verslechtert. Afgunst beschuldigt Geluk van alles wat hij eigenlijk zelf veroorzaakt heeft. Geluk probeert Afgunst ervan te overtuigen om niet constant zo jaloers en verdrietig te zijn maar ook eens blij te zijn met wat hij heeft. Vandaar de titel Lente en Herfst: de herfst is een metafoor voor het verdrietige, het jaloerse en het depressieve. De lente staat juist voor optimisme en vrolijkheid. Als je de precieze details van het verhaal en de afloop moet weten moet je volgend jaar naar de voorstelling komen natuurlijk…

Het eerste stuk uit de voorstelling is het themalied van Afgunst, die erg jaloers van aard is en vaak boos of verdrietig gestemd is. Dit stuk heb ik al afgeschreven, en om het uit te proberen heb ik wat mensen gevraagd of ze het met mij wilden voorspelen voor publiek. Ikzelf speel cello, dus ik kon vrij snel een strijkkwartet bijeenzoeken. In de video zie je de uitvoering van dat stuk (Invidia) op de Kamermuziekavond van Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel -dat is het orkest waar ik in speel. Het ging op de Kamermuziekavond niet perfect, maar daar heb ik ook weer wat van geleerd.

Op dit moment ben ik bezig met het zevende en laatste stuk, de Finale, en daarna zal ik dus bezig zijn met een ensemble bij elkaar zoeken, leren dirigeren, acteurs zoeken, data plannen, repeteren en uiteindelijk uitvoeren. Zo probeer ik mijn Honoursprogramma zo gevarieerd mogelijk te houden. Ik hoop volgend jaar na de uitvoering weer een update te geven met een video van de volledige muziekproductie.

Ik vind het zelf heel leuk om met muziek en verhalen bezig te zijn, en met het Honoursprogramma kan ik de tijd krijgen die ik hiervoor nodig heb.”