13 januari 2019

Rondje Honours Programma: Veralinde (klas 6)

Sinds een paar jaar heeft het Celeanum het Honoursprogramma (HPG). Regelmatig laten we de projecten van leerlingen zien die het HPG volgen. Deze keer: Veralinde (klas 6).

“Hoi! Ik ben Veralinde en ik zit in klas 6. Ruim twee jaar geleden ben ik begonnen met heten ik heb ervoor gekozen het over dans te doen.

Dansen is al jaren een hobby van mij en ergens vroeg ik me altijd al af of ik hier later misschien meer mee zou willen doen. Ik had dit alleen nog nooit tot op de bodem uit kunnen zoeken – totdat ik meedeed aan het HPG. De hoofdvraag van mijn HPG werd daarom: “Wil ik na de middelbare school iets met dans doen, en zo ja, wat?”

Om dit voor mezelf uit te zoeken ben ik als eerst het voortraject bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen gaan volgen, toen ik in klas vijf zat. Dit is een onderwijsinstituut voor zang, acteren en met name voor dans. Ik heb hier een jaar lang zo’n tien uur per week (op vrijdag en zaterdag) dans- en zangles gevolgd. Ik heb hier natuurlijk veel geleerd over dansen zelf, maar ook heb ik een kijkje kunnen nemen in de wereld van een dansacademie.

Daarnaast heb ik mezelf ook ontwikkeld als dansdocent en als choreograaf. Ik heb bijvoorbeeld lesgegeven op school, op een basisschool en op een dansschool. Op school heb ik bijvoorbeeld stijldanslessen gegeven, lesgegeven voor de PPA in klas zes en geholpen bij de schoolmusical Grease.

Een deel van mijn zoektocht heb ik vastgelegd in deze compilatie:

Altijd heb ik al geweten dat ik dansen leuk vond, maar door het HPG heb ik geleerd dat ik ook veel plezier heb in choreograferen en lesgeven. Daarom ben ik enorm blij dat ik heb meegedaan aan het HPG!”