16 juni 2019

Rondje Honours Programma: Iris

Sinds een paar jaar heeft het Celeanum het Honoursprogramma (HPG). Regelmatig laten we de projecten van leerlingen zien die het HPG volgen. Deze keer: Iris (klas 5).

“Hallo, ik ben Iris en ik zit in klas 5. Voor mijn HPG ben ik bezig mij in te zetten voor leerlingen met veel ziekteverzuim. Dit doe ik door mensen te informeren vanuit mijn eigen ervaringen, ik ben namelijk zelf ook een lange tijd veel ziek geweest. Ik informeer mensen die gespecialiseerd zijn op het gebied van/te maken hebben met leerlingen met veel ziekteverzuim. Om deze mensen te bereiken heb ik SOLK-bijeenkomsten bijgewoond.

SOLK zijn somatische onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten. Iedereen heeft wel eens te maken met SOLK. Buikpijn hebben zonder dat je een blindedarmontsteking of andere diagnose hebt, onverklaarbare rugpijn of andere klachten waar geen diagnose voor is gevonden. Maar niet alleen zonder diagnose kun je last van SOLK hebben, ook met een diagnose is dit mogelijk. Als je meer klachten hebt dan bij je diagnose passen, is er ook sprake van SOLK.

Wanneer er sprake is van ernstige SOLK kan dit zorgen voor veel ziekteverzuim. Dit is erg vervelend voor de leerling en kan verschillende problemen opleveren. Zoals een achterstand op school oplopen, op sociaal gebied niet mee kunnen komen of het vertrouwen in je eigen lichaam kwijtraken. Hierbij zijn veel partijen betrokken en ik wil deze leerlingen helpen door deze partijen het perspectief van een leerling met veel ziekteverzuim te laten zien. Dit heb ik onder andere gedaan door op de SOLK-bijeenkomsten een professioneel filmpje van mijn verhaal te laten zien. Daarnaast ben ik ook met een aantal mensen in gesprek gegaan om hun vragen te beantwoorden en te laten weten wat er erg belangrijk is voor de leerlingen.

Ik ben niet alleen bezig om deze mensen te informeren, maar ook om algemene bekendheid te krijgen rondom ziekteverzuim. Dit doe ik doormiddel van de media. Zo is er al een stukje in de krant verschenen (https://deswollenaer.nl/algemeen/steeds-meer-jongeren-vallen-uit-op-basis-van-klachten) en heb ik een interview met RTV Focus gehad (https://www.rtvfocuszwolle.nl/__trashed-17/amp/). Ook ben ik bezig met het ontwikkelen van een flyer over ziekteverzuim. Ik hoop dat die binnenkort klaar is.

Het HPG geeft mij de mogelijkheid mijzelf te ontdekken. Wat ik graag doe, waar ik voor sta en wat ik wil leren. Daarnaast krijg ik door het HPG de mogelijkheid mijzelf te ontwikkelen op gebieden waar ik me anders nooit mee bezig had gehouden. Ik hoop nog veel meer te leren van het HPG en dit mee kunnen nemen voor later.”