18 april 2018

Zesdeklassers winnen economiewedstrijd CBS

Elk jaar organiseert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor leerlingen uit de bovenbouw HAVO/VWO de zogenoemde conjunctuurwedstrijd. Dit jaar wonnen Bram, Annemijn, Germen, Janine en Eran uit klas 6 van het Celeanum overtuigend. Het Celeanum deed dit jaar voor het eerst mee aan de wedstrijd van het CBS.

De vijf zesdeklassers werden vergezeld door zo’n 30 andere economieleerlingen uit klas 4, 5 en 6. Samen hadden ze een fantastische dag bij het CBS samen met andere scholieren uit Nederland. Er waren diverse masterclasses, waarbij onze leerlingen flink vragen stelden en er was een Kahoot, waarbij het Celeanum ook oppermachtig was door plek 1 tm 5 te bezetten! Ze lieten zich nergens om de tuin leiden. Hein (klas 4): “Je ziet toch direct aan de vraagstelling dat dit een instinker is!”

Bij de conjunctuurwedstrijd is het de bedoeling dat de leerlingen met hulp van hun docent de stand van de Nederlandse economie voorspellen. Dat doen zij aan de hand van indicatoren zoals economische groei, werkloosheid, inflatie, faillissementen en huizenprijzen. Leerlingen analyseren historische reeksen, vergelijken indicatoren, leggen verbanden en volgen het nieuws om tot een goede voorspelling te komen. Zij moeten hierbij samenwerken, onderzoeken, analyseren en beredeneren. De klas die het dichtst bij de door het CBS gemeten cijfers zat, won de wedstrijd en dat waren dus de vijf leerlingen uit klas 6 van het Celeanum. De leerlingen ontvingen de beker en een cheque van 375 euro. Ook ontvangen ze een uitnodiging van Euronext om een bezoek te brengen aan de beurs. Dat is heel uniek, want ze mogen de beurs zelfs openen door op de gong te slaan.

Foto’s CBS