21 maart 2016

Wiskunde met Van Perlo en Lubach

Omdat bij het vak wiskunde meer komt kijken dan het toepassen van regeltjes, en omdat raadsels gewoon leuk zijn, kreeg klas 4 van mevrouw Van Perlo vandaag een paar (wiskundige) raadsels voorgeschoteld. Doel van de les was om met creatieve inzichten en oplossingen te komen, een vaardigheid die binnen de wiskunde goed van pas komt.

Eén van de raadsels was die van de kabouters: er zijn twee soorten groepen kabouters: een groep met rode en een groep met blauwe puntmutsen. De koning van de kabouters houdt van orde en eist dat de kabouters in een rij naast elkaar gaan staan. De kabouters met rode hoeden moeten allemaal aan de linkerkant gaan staan en die met de blauwe aan de rechterkant.

Maar…., de kabouters weten zelf niet welke kleur puntmuts ze op hebben en mogen niet communiceren op wat dan voor manier dan ook. Ze kunnen wel zien welke kleur puntmuts de andere kabouters op hebben. De koning krijgt een blinddoek voor en moet de kabouters instructies geven. Hoe zorgt de koning ervoor dat de kabouters op de juiste manier op een rijtje komen te staan?

Omdat mevrouw Van Perlo geen puntmutsen bij zich had was de opdracht dat 1 leerling geblinddoekt 10 leerlingen (5 meisjes en 5 jongens) op een rijtje moest zetten, de jongens naast de meisjes. Maar dit bleek niet zo eenvoudig. Jochem uit 4C was zo sportief om de koning van de kabouters te zijn. Het resultaat kwam in de buurt, maar was net niet goed (zie foto). Niemand in de klas kon koning Jochem helpen…
Nieuwsgierig naar de oplossing? Ook Lubach werd geconfronteerd met dit raadsel en loste het zo op: http://youtu.be/7cTkgwFgIbs

wiskundeperlo