16 november 2015

Wiskunde A/B dag

Afgelopen vrijdag zijn de leerlingen van de klassen 5 en 6 voor hun schoolexamen de hele dag bezig geweest met een praktische wiskunde opdracht.

Voor winkelen hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit: je bestelt online en alle aankopen worden thuisbezorgd. Sjouwen is er niet meer bij, je hoeft alleen het pakket nog aan te nemen van de postbode. Zo’n pakket is nog wel eens verrassend groot. Je bestelt bijvoorbeeld een schroevendraaier, maar de grootte van de doos doet vermoeden dat er een schroefboormachine in zit. De wiskunde A leerlingen zijn de hele dag bezig geweest met de vraag hoe bestellingen zo effectief mogelijk kunnen worden ingepakt.

De leerlingen wiskunde B hebben geëxperimenteerd met het verschuiven van allerlei soorten objecten door een L-vormige gang. Zo kun je bijvoorbeeld exact berekenen wat de maximale afmetingen mogen zijn van een piano, zodat deze precies door een L-vormige gang van 1 meter breed past. Ruimtemeetkunde, inzicht en creativiteit waren nodig om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Het was hard werken voor de leerlingen, een hele dag je hersens op volle toeren laten draaien vraagt een boel energie. Gelukkig waren de leerlingen goed voorbereid en waren er tosti-ijzers, oliebollen, knakworst, chips en nog veel meer…

Goed gedaan 5e en 6e klassers! We zijn erg benieuwd naar jullie oplossingen!