4 december 2016

Verslag van de uitwisseling met Flône (België)

Elk jaar gaan leerlingen van klas 4 op uitwisseling naar het Belgische Flône. De leerlingen zijn net weer terug van een geslaagde uitwisseling. Hieronder een verslag van Daphne en Dagmar.

Dag 1

Om 8:45 verzamelden we bij het station Zwolle. We namen om 9:18 de trein naar Utrecht en stapten achtereenvolgens over richting Maastricht, Luik en Flône. Om 14:45 kwamen we in Flône aan. De reis duurde erg lang. Toch hebben we ons goed vermaakt door gezellig te kletsen, spelletjes te spelen en liedjes te zingen.

Toen we aankwamen in Flône was iedereen erg benieuwd naar zijn/ haar uitwisselingsstudent(e). Nadat iedereen elkaar had begroet gingen we met onze uitwisselingsstudent naar huis. De avond brachten we bij ons gastgezin door. Er werden leuke activiteiten gedaan, sporttrainingen bezocht en de kennismaking stond natuurlijk centraal. Kortom een gezellige avond.

Dag 2

De volgende dag stonden de meesten al vroeg op. We werden namelijk al om 8:15 verwacht op school. Toen iedereen op school was aangekomen werden eerst alle verhalen over de vorige dag en nacht uitgewisseld. Vervolgens werden we naar een lokaal gebracht waar we naar de presentaties van de Belgen gingen luisteren. De presentaties gingen over België zelf, de muziek en sport in België. Daarna kregen we een rondleiding door de school. Het is een oude, erg grote school met erg veel trappen. Na de rondleiding hadden we pauze, waarna we gingen speeddaten om elkaar te leren kennen. Na het speeddaten gingen we een soort Party&co spelen. We moesten antwoord geven op vragen in het Frans, dingen uitbeelden en woorden playbacken zodat de ander het moest raden. Hierna kregen we een half stokbrood met o.a. ham/kaas, filet americain en tonijn als lunch. Het was super lekker!

Na de lunch vertrokken we met de trein naar Luik waar we hebben geschaatst. Na het schaatsen hadden we anderhalf uur vrije tijd, die we in de stad doorbrachten. Hierna hebben we met z’n allen in een restaurant pizza gegeten. Dit was erg gezellig! Daarna was het programma afgelopen en ging iedereen weer naar huis.

Dag 3

We verzamelden ons allemaal om 8:45 op station Huy. De trein naar Namur/Namen die we zouden nemen had helaas vertraging dus moesten we nog 20 minuten langer in de vertrekhal wachten. Voor onze groep was er een reservering in de trein gemaakt, we hadden zowat een hele wagon voor onszelf! Het was heel handig en zoiets was in Nederland niet mogelijk geweest. We moesten een half uur in de trein zitten totdat we bij onze eindbestemming arriveerden.

In Namur gingen we de burcht beklimmen waar sommigen Belgen volgens mij niet zo veel zin in hadden omdat het regende. Het doel van onze klim was om naar de parfumerie te gaan die boven op de burcht gevestigd was. Bij de parfumerie aangekomen kregen we een rondleiding van een gids. We kregen eerst een video te zien en daarna gingen we met haar de kelders in die uit begin 19e eeuw stamden. De gids sprak zowel Frans als Nederlands dus legde ze alles in allebei de talen uit. Het was een erg leuke en interessante rondleiding, want we gingen ook een test doen of we konden raden welke geur we roken. Na afloop van de rondleiding mochten we in de winkel kijken en parfums uittesten, ook kregen we korting op de parfums maar volgens mij heeft niemand van ons een parfum gekocht.

Na de parfumerie gingen we weer terug de stad in en hadden we een uur om te shoppen. Iedereen liep in een groep van ongeveer vier mensen. Met mijn groepje gingen we een paar winkels in en daarna probeerden we een broodje te scoren. Na een uur kwam iedereen weer naar het verzamelpunt en gingen we een fotospeurtocht doen, hier kregen we ook weer een uur voor. Het was heel leuk en soms best lastig om alles te vinden. Ik vond wel dat er best weinig tijd was om deze speurtocht te doen want we hadden maar vijf van de twaalf foto’s uiteindelijk gevonden.

Om 15:00 gingen we weer terug naar Huy met de trein. Veel mensen gingen nog samen met hun student iets drinken in een café of een kroeg, maar anderen gingen gewoon weer terug naar huis. Iedereen at deze avond bij het gastgezin.

Dag 4

We moesten om 9:45 op station Luik verzamelen bij de Starbucks, één van de vier of vijf Starbucks in België volgens de Belgen. Onze trein vertrok om 10:15 naar Maastricht dus was er nog tijd om een groepsfoto te maken op het perron. We namen allen afscheid van onze student en gastgezin en maakten ons klaar om met de trein naar Maastricht te gaan.

Daar aangekomen moesten we helaas overstappen op de trein naar Roermond, omdat de trein naar Utrecht niet verder reed dan Weert. In Roermond moesten we overstappen op de trein naar Nijmegen en daar namen we de trein naar Zwolle. Tijdens deze vele lange ritten zonder wifi vermaakten we ons door te zingen en een beetje te dansen, wat trouwens erg gezellig was. Na 4,5 uur kwamen we eindelijk weer aan in Zwolle en ging iedereen zijn eigen weg.