14 juni 2016

Verslag van de Parijsreis

Vorige week was het dan eindelijk zover, met 20 leerlingen en 2 docenten gingen we naar Parijs.

Een verslag van Tetske (klas 4)

Op 8 juni was iedereen al vroeg op het station, want we gingen met de Thalys. Voor we het wisten liepen we in Parijs het Gare du Nord op en kwamen we met de metro bij het hotel, waar we snel incheckten.

Voor de middag stond er een lange stadswandeling op het programma, rijkelijk gevuld met verscheidene presentaties. De route, die bij Opéra Garnier begon, voerde ons langs bezienswaardigheden als Grand en Petit Palais, Place de la Concorde en hij eindigde bij de Notre-Dame.

We kregen de tijd om iets te eten en verspreidden ons over de vele leuke restaurantjes in Quartier Latin. Vervolgens was het tijd om te vertrekken naar het Louvre. Na samen de Mona Lisa te hebben bekeken, ging ieder zijn eigen weg door het enorme gebouw, waar onder andere ook de Venus van Milo te bezoeken was. Moe maar voldaan keerden we hierna terug naar het hotel, waar ieder zijn of haar bed opzocht en uiteindelijk in slaap viel.

Op 9 juni werden we om 7 uur gewekt door het hotel. Na het ontbijt dat bestond uit croissantjes en stokbrood gingen we naar het Centre Commercial om de hoek, waar we een lunch kochten. Bijna meteen nadat we de metro uitkwamen zagen we hem dan echt, de Tour Eiffel. We liepen er langs, want het gras was gereserveerd voor voetbalfans en dus niet toegankelijk. Via een omweg die zeker de moeite waard was kwamen we bij Hôtel en Dôme des Invalides.

Gezamenlijk gingen we naar binnen om de tombe – of moeten we zeggen tombes, want stel je voor dat hij zou ontsnappen – van Napoleon te aanschouwen, waarna we zelf rond mochten kijken en daarna op de trappen van de zon konden genieten.

Het hoogtepunt van de dag was op de Tour Montparnasse en lag op 210 meter, een uitstekende plek voor de door onszelf meegezeulde lunch, met een wat mistig, maar toch prachtig uitzicht over de stad. Vanaf deze toren was het niet al te ver lopen naar het Jardin de Luxembourg, waar we de opdracht kregen vragen te beantwoorden over Quartier Latin. Na veel omwegen hebben we ze kunnen beatwoorden, in spanning afwachtend wie er het meeste punten had en de prijs zou krijgen die daar tegenover stond.

De metro voerde ons naar Montmartre. Met een alternatieve route, die ons langs de wijngaard van Montmartre en Place du Tertre voerde, liepen we naar de Sacré-Cœur. Vervolgens kregen we geruime tijd om ons onder te dompelen in de eetcultuur en opzoek te gaan naar een eetgelegenheid. Sommigen vonden ook nog genoeg tijd om de schoonheid van de basiliek in zich op te nemen. We wachtten tot tien uur, want toen pas gingen de lichtjes op de Eiffeltoren aan. Met de flikkerende lichtjes achter ons liepen we via de Moulin de la Galette en de Moulin Rouge naar de metro, op naar het hotel waar we ons bedje opzochten voor de nacht.

Het was enigszins stressen op de laatste ochtend, waarop enkelen zich hadden verslapen, maar we kregen het voor elkaar om met een ontbijtje achter de kiezen toch precies op tijd klaar te staan met onze bagage, die we in het hotel stalden.

De ochtend bestond uit een bezoek aan de prachtige Sainte Chapelle met al haar glas-in-lood ramen en werd besloten rond het Centre Pompidou en Les Halles voor de lunch. ’s Middags stond er een zeer leerzame en leuke rondleiding door de Marais op het programma. Met onze laatste krachten haalden

we daarna onze bagage op bij het hotel en gingen we naar Gare du Nord, waar de Thalys al gauw op ons stond te wachten.

Na een knotsgezellige terugreis, die voor de overige passagiers misschien iets minder plezant was, kwamen we aan op station Zwolle en was onze reis alweer voorbij. Mais loin des yeux, n’est pas loin du cœur. Hoewel we verlangen naar de dag dat we weer terug kunnen, leven we nu voort op een heel aantal onvergetelijke herinneringen.