7 december 2015

Uitwisseling klas 4 Düsseldorf

Vorige week was de jaarlijkse uitwisseling naar Düsseldorf van klas 4, onder begeleiding van mevrouw Lelifeld. De groep, bestaande uit zes meisjes en twee jongens, vertrok woensdagmiddag en werd, na een treinreis van een paar uur, op het station in Düsseldorf opgevangen door de Duitse lerares Frau Spönemann.

Door Marieke en Marleen

In het cafetaria van het Rückertgymnasium ontmoetten de Duitse en Nederlandse leerlingen elkaar voor het eerst en met een vragenlijst en broodjes leerden ze elkaar beter kennen. Het klikte gelijk en een aantal koppels spraken gelijk af om ’s avonds zelf nog naar de kerstmarkt te gaan.

Donderdag volgden de Nederlandse leerlingen samen met de Duitse uitwisselingsleerlingen een paar lessen. Eén van die Duitse leerlingen was haar telefoon vergeten en kwam dus te laat. Dit was echter geen probleem omdat de Duitsers blijkbaar pas een briefje hoeven te halen als ze meer dan een heel uur te laat zijn. Dat was niet het enige verschil met onze school, ook stonden de leerlingen op het moment dat de leraar binnenkwam op en begroetten hem met een soort liedje. De Nederlandse leerlingen stonden er maar raar van te kijken. Wat nog meer opviel was de grote hoeveelheid krijtborden en overheadprojectors (dat middeleeuwse apparaat van mr. Benscheidt). Ook waren de lokalen grauw en hadden geen of weinig ramen.

Na de eerste twee uur lessen gevolgd te hebben, kwam de groep weer bij elkaar. Het derde en vierde uur werd besteed aan een aantal opdrachten over social media die een inleiding vormden voor een museum later die dag. Het vijfde en het zesde werden ook weer besteed aan lessen.

Hierna is de groep naar de stad gelopen om te lunchen bij een pizzeria. Toen iedereen klaar was met eten, zijn we met de tram naar het museum gegaan. Hier was een tentoonstelling over selfies en social media. Zoals te verwachten viel, sprak dit onderwerp iedereen aan en zijn er veel selfies gemaakt. Om de dag af te sluiten zijn we naar de kerstmarkt geweest. Er stond een enorm verlicht reuzenrad dat de aandacht trok. Ook stonden er een kleine Big Ben en Eiffeltoren. Bij de Eiffeltoren waren ter ere van Parijs veel bloemen en kaarsen neergelegd.

De volgende ochtend was er eindelijk ruimte voor uitslapen. Om kwart voor negen werd er verzameld en gingen we op weg naar Landschaftspark Duisburg-Nord. Hier was vroeger een hoogovencomplex en het grootste deel hiervan is nog steeds intact. Tegenwoordig zijn er in de zomer buitenvoorstellingen en in de rest van het jaar andere activiteiten. Eén van die activiteiten was een soort speurtocht. Dit deden wij ook en het was best interessant. Je kon omhoog op de gebouwen, waar heel mooi uitzicht was en de gids wist er veel over te vertellen. Dit was allemaal buiten, dus daarna zijn we met de tram naar een enorm winkelcentrum in Oberhausen gegaan. Het centrum was heel mooi versierd voor kerst en er was ook een kerstmarkt naast. Na een paar uur gewinkeld te hebben ging iedereen naar huis om te eten. Als laatste activiteit verzamelden we bij de schaatsbaan. Iedereen huurde schaatsen en we hebben de rest van de avond heerlijk geschaatst.

Zaterdagochtend was het helaas al weer tijd om afscheid te nemen. Om elf uur stond iedereen klaar op het station en vertrokken de Nederlandse leerlingen weer met de trein naar huis. De uitwisseling was zeer geslaagd en iedereen kijkt nu al uit naar februari, als de Duitse leerlingen hierheen komen.