1 december 2016

The International Youth Scientific Congress Madrid

Van 20 tot en met 24 november 2016 waren vijf leerlingen van het Gymnasium Celeanum op pad in Madrid. Zij waren uitgekozen voor het International Youth Scientific Congress. De selectie vond plaats op basis van een paper dat zij schreven over één van de vijf onderwerpen: imaging and biomedicine,energy, space, nanotechnology, biotechnology. Aike Stortelder begeleidde de leerlingen in het schrijfproces.

Verslag door Fieke van Nieuwkoop

Dit jaar ging een docente Duits mee om de club te begeleiden op hun reis. Die wist niets van de onderwerpen af, maar leek het interessant om te weten te komen wat deze technieken zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Zij doet bij deze verslag. Nadat de leerlingen een week lang, elke dag met hun eigen team, workshops hadden gevolgd; experts hadden bevraagd en hun Engels hadden getraind, volgde op donderdag een presentatieronde in het complex van giga-bank Santander. In deze bank werken alleen al meer dan 2000 mensen op de afdeling educatie (de Santander- University). Onze eigen Eran Arntz, met oranje stropdas en pak, gaf hier een presentatie (in het Engels) over het onderwerp Mars.

Over dat onderwerp hadden we eerder die week al meer vernomen. Twee medewerkers van NASA hadden verteld over hun werkzaamheden en de satelliet die boven Madrid zit. Mars is de enige planeet in ons zonnestelsel die enigszins geschikt lijkt, om op te leven. Maar hoe krijg je zoiets voor elkaar? In eerste instantie zijn de plannen van NASA om een soort internet systeem voor het heelal te ontwikkelen, waardoor de communicatie vanuit de ruimte en vanaf Mars sneller zal verlopen. Nu kost het doorgeven van een bericht nog zo’n tien minuten tijd.

De groep- space- waar Eran ook in zat, vertelde in hun eindpresentatie over de redenen van de mens om naar Mars te willen. Dat ‘willen verkennen’ zit in de menselijke natuur en elke vooruitgang komt voort uit nieuwsgierigheid en avontuur. Men ging op zoek naar buitenaards leven. Al vanaf 1960 worden er pogingen gedaan om op Mars te landen. Het kan een plaats zijn waar de mensheid uiteindelijk zou kunnen overleven. Maar hoe overleef je er? Daar zitten nogal wat haken en ogen aan, bijvoorbeeld op psychologisch gebied. Op Mars kun je niet buiten leven, er moet een soort complex worden opgezet, waarin de atmosfeer leefbaar is. Dat betekent dat mensen altijd binnen zullen zijn, of zelfs onder de grond zullen moeten leven. Een ander gevaar op Mars kan zijn, dat er ziektes rondzwerven die wij nog niet kennen.

Eran vertelde ook over de strategie die zij hadden bedacht om op Mars te komen en om de aanvoer van voorraden te bewerkstelligen. In zijn team zaten net als in de andere teams afgevaardigden uit Denemarken, België, Duitsland, Servië, Hongarije, Polen, Spanje, Oostenrijk en Slovenië. Het congres was dus een uitgelezen gelegenheid om internationale contacten op te doen en van alles te horen over elkaars land en gewoonten.

Wat tevens erg interessant was, was een bezoek aan Endesa, een enorm grote energiemaatschappij- en producent in Madrid. Zij kopen energie in en verkopen het, en produceren ook zelf. Energie was een thema op het congres. Specifiek ging het over het verschil tussen elektrische en hybride auto’s. Voor ons deed Shayan Farrokhi hieraan mee. In de presentatie werd uitgelegd dat het nodig is om onze levensstijl te veranderen, vanwege het klimaat-effect, en CO2 uitstoot. Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu, mede omdat de batterij kan worden gerecycled. Sinds 1880 worden er al elektrische auto’s ontwikkeld, maar er zijn nu nog steeds dingen die moeten worden verbeterd. Zo bestaat de kans dat de batterij in brand vliegt en duurt het lang, voordat een batterij weer is opgeladen.

Robin zat in het team- imaging and biomedicine. Hierbij ging het om Fluorescentiemicroscopie, waarmee je heel nauwkeurig moleculen kunt bekijken. De microscoop laat, heel eenvoudig gezegd, fluorkleurtjes zien, daarom heet ze zo. Het licht in deze microscoop komt niet van onderaf, maar vanuit een andere hoek. Door de techniek kunnen bepaalde patronen in het DNA worden gedetecteerd.

Jordy deed mee in team nanotechnology. Nanotechnologie is een zeer nieuwe techniek, die gebruikt kan worden om ons dagelijks leven makkelijker te maken. Wat denkt u bijvoorbeeld over een fietspad dat is opgeschilderd in glow-in-the-dark verf en elke keer oplicht, zodra de nanodeeltjes merken dat er beweging op plaatsvindt.
Tot slot nog het onderwerp van Isabel: biotechnology. Biotechnologie wordt op allerlei terreinen gebruikt. Een voorbeeld is het genetisch modificeren van voedsel. Dit genetisch modificeren kan ook gedaan worden met cellen. Die worden dan uit het lichaam gehaald en vervolgens geïnjecteerd met een bewerkt virus. De cellen worden weer terug geplaatst in het lichaam en zullen andere hormonen aanmaken. Als het Ebola-virus bewerkt wordt en op dezelfde manier gebruikt wordt, dus in de cel wordt gespoten en teruggeplaatst wordt in het lichaam, kan dat zorgen voor een goede productie van insuline.

Al met al was het een zeer inspannende week waarin de leerlingen een topprestatie- en presentatie in het Engels hebben gegeven over deze ingewikkelde onderwerpen. Zij hebben het voor elkaar gekregen om mij enigszins te laten begrijpen waar het om ging. En dat is knap. Maar zij hebben ook ons land en onze school zeer goed vertegenwoordigd op het internationale congres. En dat is natuurlijk nog veel belangrijker.

Fieke van Nieuwkoop