5 april 2016

Tegenbezoek leerlingen Flône aan Zwolle

Begin maart kwam een aantal leerlingen uit het Belgische Flône op uitwisseling naar Zwolle. Eerder dit schooljaar waren onze leerlingen al in Flône.

Een verslag door Ingeborg (klas 4)

Dinsdag 8 maart

Tussen 18:15 en 18:30 uur kwamen onze Belgische vrienden aan op het station. Ze hadden een lange treinreis van 5 en een half uur achter de rug en vonden het maar wat fijn dat ze waren aangekomen. Na 1 of 2 zoenen op de wangen uitgewisseld te hebben (dat zijn de Belgische gewoontes), liepen we allemaal naar onze auto’s en fietsen om daarna naar huis te gaan. Thuis aangekomen gaf mijn Belgische vriendin mij en mijn ouders een aantal lekkere Belgische producten: Chocola!

’s Avonds deden we rustig aan; je kon merken dat de Belgen moe waren na zo’n lange reis. De volgende ochtend zouden we iets later opstaan dan normaal, dus we konden ook wat later naar bed.

Woensdag 9 maart

Vandaag hoefden we pas om 10:15 uur op school te zijn, dus konden we een klein beetje uitslapen. Op school kregen de Belgen een rondleiding door het hele gebouw van een paar van ons, terwijl de anderen een lokaal klaarzetten voor de presentaties. Toen ze klaar waren, kwam iedereen in het lokaal en deden wij een presentatie over het land, de regio, de stad en de school. Rond 12:15 uur zijn we naar de binnenstad gegaan, waar we een fotospeurtocht deden. Op 20 plaatsen in Zwolle heeft één van ons foto’s gemaakt en die moesten nagemaakt worden met het groepje zelf op de foto. Het was een leuke manier om de mooiste plaatsen van Zwolle te laten zien aan onze vrienden.

Om 14:30 uur moesten we bij de Peperbus zijn om die daarna te beklimmen. Bovenop de Peperbus hadden we een mooi uitzicht over onze prachtige stad, Zwolle. Na nog een uurtje vrije tijd, zijn we naar de bowlingbaan Urbana gegaan. Daar hebben we 1.5 uur gebowld en het was erg gezellig. Om 18:00 uur hadden we weer vrije tijd, maar we hadden afgesproken samen uit eten te gaan bij de Plataan. Ideaal als je budget nog niet al te groot is; 6 euro voor een pizza. Hierna is een deel van ons naar huis gegaan, terwijl de rest had afgesproken bij een van ons thuis. Daar hebben we een spel gedaan met z’n tienen, wat een groot succes is geweest…

Donderdag 10 maart

Vandaag moesten we vroeg op, want we gingen naar Amsterdam en een lange dag zou ons tegemoet komen. Op het centraal station van Amsterdam aangekomen, moesten we lopen naar het Van Gogh museum. Daar kregen we een rondleiding in het Nederlands en Frans. Na de rondleiding hadden we vrije tijd en zijn we met een aantal van ons gaan lunchen in het Vondelpark na eten en drinken bij de Albert Heijn gekocht te hebben. De rest ging shoppen.

Om 15:30 uur moesten we bij het monument op de Dam zijn om samen te lopen naar het Anne Frank huis. Daar konden we gelukkig vrijwel meteen naar binnen en kregen we eerst een korte presentatie over Anne Frank en het huis. Daarna mochten we zelf door het huis lopen. Het was allemaal zeer indrukwekkend.

Rond etenstijd zijn we naar The Pancake Bakery gelopen voor een lekkere pannenkoek. Ze hadden daar veel speciale pannenkoeken. Toen we uitgegeten waren, liepen we terug naar het centraal station om de trein terug naar Zwolle te nemen. Rond 21:15 uur waren we terug.

Vrijdag 11 maart

Vandaag moesten we om 09:00 uur op school zijn. Daar hebben we met z’n allen Pictionary gespeeld.

Het 3e en 4e uur hebben de Belgen in Frans lessen van klas 1 en 3 doorgebracht. Daar konden deze leerlingen veel leren van mensen die Frans als moedertaal hebben, maar ook nog redelijk Nederlands kunnen spreken. In deze tijd konden wij de gezamenlijke lunch voorbereiden. Om 12:05 uur hadden we onze gezamenlijke lunch met heerlijk vers stokbrood en beleg. Na de lunch was het helaas tijd voor de Belgen om te gaan. Om 14:18 uur zou hun trein naar huis vertrekken. Op het station hebben we afscheid genomen van onze lieve vrienden en zijn zij in de trein gestapt. Het was een geweldige uitwisseling!

Ik wil graag mevrouw Van Leeuwen bedanken voor deze geweldige uitwisseling. Zij heeft alles geregeld; ook toen wij in november naar Flône zijn geweest, heeft zij ervoor gezorgd dat alles verliep zoals gepland. We hebben allemaal een geweldige tijd gehad, dus BEDANKT MEVROUW VAN LEEUWEN!