27 april 2015

Succes bij Model European Parliament

Van 13 tot met 17 april vond de vijfentwintigste editie van het Model European Parliament (MEP) plaats, georganiseerd door meneer Scheperboer. Ook dit jaar stuurde het Celeanum weer een delegatie om het Celeanum te vertegenwoordigen.

De delegatie bestond uit de commissieleden: Max, Esmé, Jip, Jop, Arend-Jan, voorzitter Juliëtte en journaliste Annemiek, zij schrijft:

De week begon met een kennismaking met de andere deelnemers. In totaal waren er zo’n 90 deelnemers uit heel Overijssel. Eerst werd het MEP officieel geopend door een vertegenwoordiger van de Jongerenraad Overijssel, Rick Buursink. Daarna ging iedereen met zijn of haar commissie kanoën in de stadsgracht van Zwolle. ’s Avonds ging het programma verder op het Celeanum met verschillende spelletjes. Er werd levend Stratego, tafeltennis, uni-hockey en commando pinkelen gespeeld.

Dinsdag en woensdag brachten de deelnemers een bezoek aan België in verband met het vijfentwintigjarige jubileum. Op het programma in Brussel stonden onder andere het Europees Parlement, het Parlementarium en een rondleiding op het Grote Markt. ’s Avonds werd er overnacht in Oostende en voor velen was het een korte nacht.
Op woensdag werd de reis door het land van de Vlaamse frieten en de wafels vervolgd naar Antwerpen. Hier konden de deelnemers een bezoek brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal en daarna ging de delegatie van het Celeanum gezellig een ijsje eten op een terrasje samen met mevrouw Boeschoten en meneer Scheperboer. Om 15:00 was het jammer genoeg tijd om België te verlaten.

Donderdag waren de commissievergaderingen, waarin de verschillende commissies hun resoluties opstelden. Dit was de oplossing voor een actueel vraagstuk dat de commissie behandelde. Op deze dag liep iedereen al netjes gekleed rond; de heren in pak en de dames in jurkjes met hoge hakken.

Vrijdag was de Algemene Vergadering en tijdens deze vergadering in de Statenzaal op het Provinciehuis werden de resoluties gepresenteerd en bediscussieerd. De deelnemers van het Celeanum hebben allemaal goed gepresteerd! Helaas mocht er slechts één commissielid door naar MEP op nationaal niveau, maar iedereen heeft goed zijn best gedaan en erg goed gedebatteerd. We zijn erg trots op Arend-Jan, die door is naar het MEP op nationaal niveau dat gehouden wordt van 27 september tot 2 oktober.