21 april 2015

Studiereis naar La Palma

Vijf leerlingen en twee docenten zijn in april op studiereis naar La Palma geweest. Ze bezochten daar meerdere optische telescopen, waarmee sterrenkundigen wetenschappelijk onderzoek doen naar allerlei verschillende objecten in het heelal. La Palma is een unieke plek voor onderzoek met de telescopen vanwege de zeer gunstige weersomstandigheden op grootte hoogte (2400 meter).

De groep had het voorrecht om een aantal telescopen van binnen te bekijken, een kijkje te nemen bij de objectieven in de koepel en te luisteren naar de inspirerende verhalen. Ze kregen uitleg van sterrenkundigen of technici die vol passie vertelden over hun vak.

Bij enkele telescopen zijn ook Nederlandse astronomen betrokken. De leerlingen mochten tijdens een avond aanwezig te zijn in de William Herschel telescoop, waar op dat moment een Nederlandse astronome (Marianne Heida) bezig was met haar onderzoek naar zwarte gaten in ver weg gelegen melkwegstelsels.

Na het avondbezoek heeft de groep op dit uiterst donkere plekje op aarde met eigen ogen de sterrenhemel kunnen aanschouwen, waarbij zelfs de Melkweg zichtbaar was.

Het was een zeer inspirerende reis.