28 februari 2019

Studiereis Hamburg

Zes leerlingen uit klas 6 hebben samen met hun natuurkundedocenten een studiereis gemaakt naar Hamburg. Twee dagen lang werd iedereen ondergedompeld in fascinerende natuurkunde. Met een bezoek aan Desy, XFEL en het centrum voor Optische Quantumtechnologie van de universiteit werd het een inspirerende reis voor leerlingen én docenten.

Bij Desy (Deutsches Elektronen Synchrotorn) kregen de leerlingen uitgebreide informatie over de verschillende deeltjesversnellers die bij DESY zijn gebouwd en vaak nog in gebruik zijn. Na de uitleg mochten ze een kijkje nemen in de hal waar verschillende onderzoeksopstellingen rondom een van de deeltjesversnellers staan. Indrukwekkend is het idee dat je een kijkje mag nemen bij een instituut waar wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kennis over de kleinste deeltjes op aarde: quarks.

Tijdens het middagprogramma brachten de leerlingen een bezoek aan een onderdeel van de universiteit waar o.a. atomen stil kunnen worden gezet met behulp van lasers. Op die manier daalt de temperatuur naar waarden nabij het absolute nulpunt. De leerlingen mochten uiteindelijk zelf een onderzoek doen of een interferometer bouwen. Een leuke en uitdagende opdracht.

De volgende dag brachten ze een bezoek aan de European XFEL. Met dit apparaat van 3,4 km lang worden elektronen versneld en afgebogen, waardoor uiteindelijk zeer intensieve röntgenstraling wordt opgewekt. Hiermee kunnen zeer nauwkeurige afbeeldingen worden gemaakt van hele kleine objecten zoals een virus. Dit instituut heeft daarmee de beste faciliteiten ter wereld voor onderzoek naar kleine objecten, waarbij zelfs bewegende beelden kunnen worden gemaakt van objecten.

De leerlingen en de docenten hebben genoten van de mogelijkheid om bij de verschillende instituten een kijkje te mogen nemen en te luisteren naar inspirerende onderzoekers met hun verhalen.