5 april 2018

Schrijversbezoek klas 2: Hans Hagen

Onlangs bezocht dichter en kinderboekenschrijver Hans Hagen onze school. Hij vertelde de tweedeklassers enthousiast over zijn verhalen en gedichten. Alle leerlingen schreven een verslag over het bezoek. Hieronder het verslag van Erin uit 2a:

“Met behulp van een PowerPoint vertelde hij een heleboel. Hij stelde zich even voor en vervolgens vertelde hoe hij in de wereld van de boeken terecht is gekomen. Als klein kind wilde hij boer worden. Hij woonde dan ook op een boerderij. Later werd hij docent Nederlands en geschiedenis en werkte hij ook bij een theatergroep en kindertijdschrift Taptoe. In het weekend was hij verhalen aan het schrijven. Hij ging ermee door en is toen fulltime schrijver geworden.

Samen met zijn vrouw Monique Hagen heeft hij ook boeken geschreven. Daarnaast begonnen ze ook met gedichten schrijven. Zo is hij ook dichter geworden.

Daarna begon hij onze klas te vertellen over verschillende gedichten die hij in de PowerPoint had gezet. Hij vertelde waarom een gedicht dat niet rijmt, wel een gedicht is en dat je vaak in heel andere woorden een gedicht schrijft, dan hoe je zelf spreekt. Je gebruikt veel synoniemen en beeldspraak, waardoor een gedicht leuker wordt. Hans Hagen liet een beeldgedicht zien. Zo’n gedicht kan je alleen zien en niet lezen. Ook toonde hij een gedicht waar de middelste letters van elk woord door elkaar heen staan. Hier begrijp je de tekst nog steeds, omdat de eerste en laatste letter van ieder woord nog op hun plek staan. Bij een ander gedicht waren de klinkers weggehaald. Ook hier snap je nog steeds heel goed wat er staat.

De dichter zei dat het vaak best lang duurt om een gedicht te maken. Hij begint met de grote lijnen, waarna hij steeds meer details erbij bedenkt. Hij heeft ook ooit eens zinnen uit de krant gehaald, die hij in gedichten heeft verwerkt. Hans Hagen vertelde ook dat er soms opeens een mooi woord of mooie zin in hem opkomt, en dat hij het dan vlug op een notitieblokje schrijft. Dit kan hij dan later gebruiken voor het maken van gedichten. Hij heeft er een hele map vol van.

Aan het einde van het bezoek kreeg je een kaart met een van zijn gedichten en als je het wilde, mocht je een handtekening vragen.

Het was een erg gezellig en leerzaam bezoek. Hans Hagen is een aardige en grappige man en had zijn bezoek goed voorbereid. Het was eens anders dan een normale les. Er kwamen veel interessante onderwerpen in voor en ik wil door dit bezoek echt meer gedichten gaan lezen. Ik heb natuurlijk een handtekening gevraagd, want ik vond het erg fijn dat hij er was!

Ik wil Hans Hagen erg bedanken voor zijn bezoek op het Celeanum.”


Foto: De Schrijverscentrale