18 april 2015

Schoolorkest doet mee aan Orkestival 2015

Op donderdag 16 april 2015 was het weer zover; het jaarlijks terugkerende Orkestival. Twaalf schoolorkesten van zelfstandige gymnasia uit heel het land kwamen naar het concertgebouw in Amsterdam om daar hun mooiste stukken op te voeren. Ons schoolorkest deed ook weer mee aan het festival, voor het eerst onder leiding van dirigent Dries Lansdorp.

Dit jaar had het Orkestival voor het eerst een thema, “fatale liefde”. De deelnemende orkesten gaven allen op hun manier invulling aan dit thema met stukken die zij daarop van toepassing vonden.

‘s Ochtends vertrok het orkest met de bus naar Amsterdam, vergezeld door enthousiaste ouders, opa’s en oma’s. In het concertgebouw aangekomen kregen de orkestleden eerst een workshop zang van jazz- en popzangeres Mirjam van Dam. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Orkestival werd er niet alleen samen gespeeld, maar ook samen gezongen. Het lied ‘Signor Abbate’ moest natuurlijk wel geoefend worden en dus werd er van te voren gezongen. Dit was een aparte, maar leuke ervaring.

Na de lunch was het de beurt aan ons schoolorkest om te laten horen wat het in zijn mars had. Maanden hebben de leden geoefend om de stukken zo mooi mogelijk te laten klinken in het Concertgebouw. De stukken die gespeeld werden, zijn Eine kleine Nachtmusik: Serenade (Mozart), Variaties en Fuga op een thema van Johan Kuhnau: deel 1 (Andriessen), Scarborough Fair (Traditional), Chant du Menestrel op.71 (Glazunov), De lente uit De Vier Jaargetijde (Vivaldi). De stukken werden mooi gespeeld, vooral de eerste drie. Een eervolle vermelding voor Dauwe Lentz, die als solist het stuk van Glazunov als geen ander wist te vertolken op de cello.

Nadat alle orkesten op het podium waren gekomen voor het ‘Tutti-stuk’, werd eerst het ingestudeerde lied, onder leiding van Mirjam van Dam gezongen voor alle toeschouwers. Daarna werd als knallende afsluiting de ouverture Romeo en Juliette van Tschaikovsky ten gehore gebracht o.l.v. dirigent Coen Stuit.

Vermoeid maar tevreden keerden de leden van het orkest terug naar Zwolle. Al met al was het een gezellige, muzikale en onvergetelijke dag. We kijken nu al weer uit naar het volgende Orkestival!

De gezamenlijke afsluiting: