11 juli 2017

Rondje Honours Programma: Jirri

Sinds een paar jaar heeft het Celeanum het Honours Programma. De komende periode laten we telkens de projecten van leerlingen zien die het Honours Programma volgen. Deze keer Jirri (klas 5).

“Mythologie, we worden er bijna mee dood gegooid hier op het Celeanum. Maar dit was voor mij nog niet genoeg en daarom doe ik mijn Honours programma over mythologie. Netjes gezegd doe ik een historisch literatuuronderzoek naar de overeenkomsten in mythologie tussen verschillende culturen, die nooit contact met elkaar hebben gehad, en onderzoek naar hoe dit te verklaren is met behulp van de psyche van de mens.

Simpeler gezegd lees ik de meeste mythen van 6 culturen: De Maya’s, Azteken, Noren, Grieken, Japanners en Chinezen en zoek hierin de overeenkomstige factoren. Ik gebruik psychologische theorieën van onder andere Jung en Freud om deze overeenkomsten te verklaren. Het doel van dit onderzoek is om de vraag te beantwoorden: hoe ontwikkelden klassieke mythologische verhalen zich en in hoeverre werd dit beïnvloed door het onderbewuste?

Het Honours Programma heeft me de motivatie gegeven om dit onderzoek uit te voeren. Ik had dit namelijk nooit zomaar in mijn vrije tijd gedaan. Voordat me opgaf voor het HPG twijfelde ik erg, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik raad dan ook iedereen die nog twijfelt aan om de stap toch te nemen.”

Lees meer over het Honours Programma van het Celeanum: http://www.celeanum.nl/onderwijs/pluslessen-honoursprogramma-hoogbegaafdheid/honoursprogramma/